Nyirkos Péter dr. (2005)
Melania Kiadói Kft.
Minden elsődleges alapellátást nyújtó hely felkészült kell legyen, hogy életmódbeli tanácsadást nyújtson a II. típusú diabetesben szenvedő betegeknek (csoportos, vagy egyéni módon)
A sikeres életmódbeli tanácsadás jótékony hatása megmutatkozik a II. típusú diabetes minden metabolikus elváltozásában..
Elsődleges cél az állandó életmódbeli változtatások bevezetése.
A súlycsökkentés nem az egyedüli cél, a testedzés mennyiségének növelése súlyváltozás nélkül ugyanolyan jótékony hatású, mint az étkezés összetételének megváltoztatása, még akkor is, ha nem sikerült a testsúlyt csökkenteni
Nagyon alacsony energiájú diéta (VLED) nem jobb, mint más egyéb módszerek. A diéta utáni visszaesések megelőzése kiemelt fontosságú. Gyógyszeres kezelés (orlistat) jótékony hatású lehet.
Személyes találkozó szükséges a beteget gondozó orvossal, vagy akár egy csoportos találkozó.
"
mi is az elsődleges probléma úm. hypertonia, hyperglicaemia, dyslipidaemia, elhízás.
a beteg motiváltsága és funkcionális kapacitása
gesztációs diabetes lehetősége
Életmód értékelése
Étkezési szokások (kérdezzük meg a beteget, mit eszik és iszik az egyes étkezésekkor, nassol-e az étkezések között, vagy eszik-e az ételek készítése közben?)
Sóbevitel (használ-e sót a beteg az étkezőasztalnál, az elfogyasztott ételek sótartalma magas-e: burgonyaszirom, kolbász, pácolt ételek; sóhasználat főzés során?)
Dohányzás
Testedzés során a gyakorlatok mennyire fárasztóak (hetente hányszor és milyen hosszan fullad ki és izzad meg a testedzés és szabadidőprogramok során?)
Alkoholfogyasztás (becsülje meg a hetente fogyasztott mennyiséget (Lásd: 18.9. táblázat - Általános irányadóként a következő italok egy egységnyi alkoholt tartalmaznak (az egység egyenértékű 8 gr, vagy 10 ml (1 cl) tömény alkohollal).) ). Az alkohol magas kalóriatartalmú; 1 gramm alkohol 7 kalóriát szolgáltat. Egy pohár bor például 75 kalória.
18.9. táblázat - Általános irányadóként a következő italok egy egységnyi alkoholt tartalmaznak (az egység egyenértékű 8 gr, vagy 10 ml (1 cl) tömény alkohollal).
|
Jegyezzük meg
|
Az ajánlott maximum alkoholmennyiség férfiak számára hetente maximum 21 egység (3 egység naponta), illetve nőknek maximum 14 egység hetente (két egység naponta). |
A súlycsökkentés általában kívánatos célkitűzés(lásd ebm00500 ).
Bármilyen célt kitűzhet maga elé a beteg és annak olyannak kell lennie, amit a beteg fontosnak tart. A célok inkább legyenek kisebbek, mint nagyobbak, elérhetőek, könnyen értékelhetőek, és álljanak összefüggésben a szokások megváltoztatásával.
Például sovány tej fogyasztása, a sajtmennyiség felezése, a zsíros chips-ek és alacsony zsírtartalmú ételek fogyasztása, sütéshez olaj használata vagy a napi séta 10 perccel való meghosszabbítása.Írjuk le valamennyi célt, amiben megállapodtunk
Ha a súlycsökkentés a kívánatos, fontoljuk meg a következőket:
Zsírfelvétel csökkentése(lásd ebm00526 )
Ételfogyasztás mérséklése
A legtöbb beteg esetében a zsír és zsírtartalmú ételek bevitelének csökkentése és alacsony zsírtartalmú termékek fogyasztása elégséges lehet.
Rendszeres testedzés jó hosszútávú eredménnyel jár, ezzel szemben a kezdeti gyors súlyvesztés nem.
Orlistat (Lásd: ebm00500) kombinált alacsony kalóriájú, alacsony zsírtartalmú diéta mellett fokozza a súlycsökkentést. Sikeres kezdeti súlycsökkentés esetén a gyógyszert használhatjuk a visszaesés megelőzésére.
Betegesen elhízott betegeknek (BMI>40), fel lehet ajánlani a laparoscopos gyomor banding-ot. A műtét után az étkezések mennyiségét csökkenteni kell körülbelül 250 ml-re. Sebészeti konzíliumra küldés nem jelenti biztosan azt, hogy a műtét elvégezhető. Kotraindikációk közé tartozik a bulimia és az alkohol abúzus.
VLCD (nagyon alacsony kalória tartalmú diéta) és életmódbeli változtatások
A VLCD nem csökkenti az életmódbeli tanácsadás szükségességét, inkább növeli azt, mivel a VLCD önmagában csak átmeneti súlycsökkenést okoz.
A normál diétára való átváltást fokozatosan kell végrehajtani.
Diétás oktatás szükséges különösen akkor, amikor a beteg leáll a diétáról és visszatér a hagyományos étkezéshez, mivel a betegnek új étkezési szokásoka kell megtanulnia. A régi étkezési szokásaihoz való visszatérés visszahízáshoz vezet.
Mindezek mellett a súlycsökkentő diétához orlistat is használható, hogy kontrollálhassuk a kalóriabevitelt.
Dohányzás abbahagyása
Mindig fontos
Lásd: tanács a dohányzás megszakítására (Lásd: ebm00897)
A cél, hogy javítsunk az étrend minőségén és/vagy fokozzuk a fizikai aktivitást és normál testsúlyt érjünk el
Elengedhetetlen változtatások
Fizikai aktivitás fokozása
A diétás zsír minőségének javítása, lásd: ebm00526
Csökkenteni a zsírfelvételt (helyette több szénhidrát)
Minimálisra csökkenteni az alkoholfogyasztást (Lásd: ebm00891)
Csökkenteni a sófogyasztást
Növelni a gyümölcs és zöldségfogyasztást
Fenntartani, vagy továbbnövelni a teljes őrlésű gabona termékek fogyasztását
Csökkenteni az ételfogyasztást, ahogy a vércukorháztartás rendeződik
Dohányzás befejezése, lásd: ebm00897
Diétás tanácsok
Energiabevitel a cél testsúlynak megfelelően
A bevitt energia nem több mint 10%-a származzon kemény (telített) zsírokból.
"
az energia 5–10%-a többszörösen telítetlen zsírsavakból származzék,
az energia bevitel 1%-a n-3 zsírsavakból származzék,
az energia bevitel 50–60%-a származzon szénhidrátból,
az energia 15%-a származzék fehérjékből,
kevesebb, mint 5 g napi sóbevitel,
naponta legalább 25 g rostanyag,
Minimálisra csökkenteni az alkoholfogyasztást
Hogyan tartsuk be az ajánlott diétát
Tanácsoljuk a betegnek, hogy válasszon színes és választékos diétát
Bőséges gabonafogyasztás, főleg a teljes kiőrlésűek
Közepes mennyiségű sovány vagy zsírmentes tejtermék fogyasztása (körülbelül 500 ml/nap)
Burgonya, különböző formákban, hozzáadott zsír nélkül
Bőséges zöldség, bogyó és gyümölcsfogyasztás minden nap
Gyakori halfogyasztás (többször egy héten); sovány hús
Korlátozott zsírhasználat: növényi margarin vagy zsírkeverék kenyéren, olajhasználat a főzéshez, és olaj alapú öntetek a salátákhoz
Mérsékelt cukorfogyasztás
Étkezések mértékét a testsúllyal kell arányba hozni
A súlyváltozás jelzi, hogy az étkezések mennyisége megfelelő-e.
Energiaszükséglet megbecsülése.
Gondoskodjunk mintaételekről vagy az ajánlott ételek fotóiról.
Az étkeket sietség nélkül fogyasztani.
Állandó étkezési időpontok a súlykontroll érdekében
Éhezés könnyen extra nassoláshoz vagy a tervezettnél nagyobb étkezésekhez, illetve kontrollálatlan evéshez vezethet a következő étkezés során.
A legtöbb beteg könnyen alkalmazkodik a könnyű reggelihez, ebédhez, vacsorához ugyanúgy, mint a kis esti falatozáshoz. Egy szem gyümölcs délután segíthet az éhezés legyőzésében.
Fizikai aktivitás fokozása
Nézzük meg, hogyan tudjuk növelni a beteg aktivitási szintjét a mindennapos tevékenységek során. Ez fokozza az energiafogyasztást és megkönnyíti a súlycsökkentést, a tervezett testmozgásnak megfelelően. Hasznos testmozgások közé tartozik a gyorsgyaloglás, kocogás, biciklizés, sífutás, evezés, úszás, aerobik gyakorlatok és számos labdajáték.
Az ajánlott mozgásmennyiség legalábbhetente háromszor, alkalmanként 30 percig. Több alkalommal végzett rövidebb edzés ugyanolyan hasznos, mint egy hosszabb ideig tartó. A beteget motiválni kell, hogy tartson rendszeres edzést, például edzésnapló vezetésével.
Vitassuk meg a különböző lehetőségeket, amivel növelni tudjuk a beteg edzésszintjét, mikor megbeszéljük a kezelés céljait és tűzzünk ki célokat a beteggel együtt.
A halolaj diabeteses betegek a triglicerid szintjét 30%-kal csökkentil, ugyanakkor enyhén növeli az LDL koleszterinszintet.
[1]Brown SA. Studies of educational interventions and outcomes in diabetic adults: a meta-analysis revisited. Patient Educ Counsel 1990;16:189-215
[2]The Database of Abstracts of Reviews of Effectiveness (University of York), Database no.: DARE-952486. In: The Cochrane Library, Issue 4, 1999. Oxford: Update Software
[3]Brown SA, Winter M, Upchurch S, Ramirez G, Anding R. Promoting weight loss in type II diabetes. Diabetes Care 1996;19:613-624
[4]The Database of Abstracts of Reviews of Effectiveness (University of York), Database no.: DARE-961033. In: The Cochrane Library, Issue 4, 1999. Oxford: Update Software
[5]Renders CM, Valk GD, Griffin S, Wagner EH, Eijk JThM va, Assendelft WJJ. Interventions to improve the management of diabetes mellitus in primary care, outpatient and community settings. The Cochrane Database of Systematic Reviews, Cochrane Library number: CD001481. In: The Cochrane Library, Issue 2, 2002. Oxford: Update Software. Updated frequently
[6]Ciliska D, Kelly C, Petrov N, Chalmers J. A review of the weight loss interventions for obese people with non-insulin-dependent diabetes mellitus. Can J Diab Care 1995;19:10-15
[7]The Database of Abstracts of Reviews of Effectiveness (University of York), Database no.: DARE-975275. In: The Cochrane Library, Issue 2, 2000. Oxford: Update Software
[8]Friedberg CE, Janssen MJ, Heine RJ, Grobbee DE. Fish oil and glycemic control in diabetes: a meta-analysis. Diabetes Care 1998;21:494-500
[9]The Database of Abstracts of Reviews of Effectiveness (University of York), Database no.: DARE-980592. In: The Cochrane Library, Issue 1, 2000. Oxford: Update Software