Ugrás a tartalomhoz

Statisztika online - oktatási portál

Vág András

Typotex

7. fejezet - 7. Statisztikai szoftverek

7. fejezet - 7. Statisztikai szoftverek

A szabad hozzáférésű statisztikai elemző programokkal kapcsolatos információkat három fejezetbe sűrítve mutatom be. Ezek a következők: (1) a statisztikai elemzőkre mutató linkgyűjtemények, (2) letölthető „desktop” statisztikai adatelemzők és a (3) webes -online futó- statisztikai adatelemzők. A programok jelentős része egyetemi portálokon található és alapvetően oktatási célból rakták fel. Céges honlapokon is vannak statisztikai elemző programok, ezek elsősorban reklámcélokat szolgálnak. Az elemzők sokféle célra felhasználhatók, de az előrejelzés készítési tevékenységet egyik sem tudja maradéktalanul kiszolgálni. Indokolt és időszerű olyan portál kialakítása is, ami tekintettel van az előrejelzés készítés speciális igényeire. Az Interneten egyébként elég sok szabad hozzáférésű statisztikai program található. Többségük nagyszerűen használható a statisztikai alap-kurzusokban vagy egy-egy speciális statisztikai módszer oktatásában és a kutatásban is.

7.1. Linkgyűjtemények

Free Statistics A portál Free Statistical Software oldalain számos fontos link található, ilyen például az adatelemző és kalkulátor linkgyűjtemény. Az oldalak megközelítőleg 600 linket tartalmaznak, ebből 380 online számításokat elvégző oldalakra mutat. A gyűjteményes oldalon számítás-típusonként csoportosítva 10-20 link található a leggyakrabban használt minta-összehasonlító elemzésektől az összefüggésvizsgálatokig. Az összeállításban a jövőkutatás szempontjából érdekes oldalak is találhatók. A fenti linkgyűjteményen kívül érdemes átnézni a honlap többi részét is, mivel az rengeteg hasznos módszertani leírást, matematikai szoftvert és online adatelemzőre mutató linket is tartalmaz.

The Impoverished Social Scientist's Guide to Free Statistical Software and Resources Micah Altman linkgyűjteménye általános célú programcsomagokat, programkönyvtárakat és számos egyéb fontos (GIS, speciális kódok,) linket tartalmaz.