Ugrás a tartalomhoz

Statisztika online - oktatási portál

Vág András

Typotex

5.27. Számítástechnikai statisztika fogalmai

5.27. Számítástechnikai statisztika fogalmai

Nettó árbevétel: az általános számviteltől eltérően a saját számítástechnika-alkalmazási termékek és szolgáltatások bevételeit tartalmazza bérmunkák nélkül.

Számítógép-állomány: az év végén az adatszolgáltatónál lévő saját, valamint a bérelt (lízingelt) számítógépek száma és értéke. (A bérelt gépek esetében a bérleti díj megállapításához alapul vett beszerzési értéket tartalmazzák az adatok.)

Informatikai beruházás: számítás-, iroda-, kép-, átviteltechnikai, nyomdai és biztonságtechnikai eszközök beszerzése, kiegészítése, bővítése további tartozékkal, átalakítása, felújítása; a technológiai szerelés, valamint a beszerzéshez kapcsolódó költségek. A beruházás tárgyévi értéke nem tartalmazza a lízing értékét.

Informatikai eszközállomány: az adatszolgáltatónál az adott év december 31-én állományban volt számítástechnikai, irodatechnikai, képtechnikai, átviteltechnikai, nyomdai és biztonságtechnikai eszközök együttes száma.

Alkalmazásban állók: az átlagos statisztikai állomány foglalkozás szerinti részletezése a foglalkozások egységes osztályozási rendszere (FEOR) alapján történik.