Ugrás a tartalomhoz

Statisztika online - oktatási portál

Vág András

Typotex

5.18. Energiagazdálkodás statisztikájának fogalmai

5.18. Energiagazdálkodás statisztikájának fogalmai

Energiahordozó: az az anyag, amelynek számottevő energiatartalma van, illetve rendeltetése szerint főként energetikai célokat szolgál, függetlenül attól, hogy az energia melyik fajtájának (hőenergia, villamos energia, mechanikai energia stb.) felszabadítása révén hasznosítható.

Energiafelhasználás: a közvetlen energiafelhasználásnak és az energiaátalakítások, tüzelőanyag-nemesítések veszteségeinek összege, csökkentve a hasznosított hulladékenergia mennyiségével. A tüzelőanyagokat fűtőértékkel, a hő- és villamos energiát az előállításukhoz szükséges tüzelőanyag hőértékével vesszük számba.

Közvetlen energiafelhasználás: a végső energetikai, valamint a nem energetikai és anyagjellegű felhasználás összege, a más energiahordozóra való átalakítás céljából történt felhasználás nélkül.

Villamos erőművi önfogyasztás: az a saját termelésű villamos-energia-mennyiség, amelyet az erőmű berendezései villamos-energia-, illetve hőenergia-termelés érdekében használnak fel. A termelt és az erőműből kiadott villamos energia különbségének felel meg.

Hálózati és transzformátorveszteség: az energiaátvivő rendszerbe betáplált és a fogyasztónak átadott villamosenergia-mennyiség különbsége.