Ugrás a tartalomhoz

Statisztika online - oktatási portál

Vág András

Typotex

2. fejezet - 2. Globális statisztikák

2. fejezet - 2. Globális statisztikák

Globális statisztikai portálok és linkgyűjtemények

A „linkgyűjtemények” - csakúgy, mint az integrált portálok - az adatkeresők és egyéb felhasználók fontos kiindulási pontjai, mivel témák szerint csoportosítva tartalmazzák a - jelen esetben statisztikai tárgyú - Internet címeket, illetve közvetlenül kapcsolódnak hozzájuk. Egy nagyobb gyűjtemény több száz, vagy több ezer linket is tartalmaz. Némi nehézséget okoz a keresésben, hogy a böngészéskor nem lehet pontosan tudni a link nevéből, hogy mit is találunk ha ráklikkelünk. Gyakran előfordul, hogy ígéretes adatbázisra utaló név mögött szinte semmi nincs. További segítség az adatkeresőknek, hogy egyes nagy, keresőgéppel és kategóriarendszerrel ellátott információ források (pl. Yahoo) maguk is tartalmaznak statisztikai témacsoportokat, néha többet is.

A statisztikai linkgyűjtemények tipikus lelőhelye a nagyobb egyetemek könyvtárainak portáljai. Négy-öt olyan van, amelyik a többinél valamelyest bővebb listát tartalmaznak.

Statistical Data Locators A statisztikai tárgyú linkgyűjtemények többségét egyetemek, ezeken belül elsősorban az egyetemi könyvtárak készítik. A „Statistical Data Locators” Nanyang Technological University könyvtárának hatalmas linkgyűjteménye kontinensenként csoportosítva tartalmaz statisztikai adatforrásokra mutató linkeket. Országonként 3-5 intézmény is fel van tüntetve, tehát nem egyszerűen egy ország-egy hivatal koncepcióval dolgoztak, hanem igyekeztek minden lehetőséget felderíteni. Természetesen nem minden link mutat olyan honlapra, ahol böngészhető adatbázisok vannak, de - tapasztalatom szerint - még ha kevés adatot is, de legtöbb honlapra azért felraknak. Emellett a Nanyang Egyetem könyvtárának portálján kulcsszó szerint is lehet keresni. Végül érdemes megemlíteni, hogy a portálon egy nagy, pénzügyi-adatbázisokra mutató gyűjtemény is található.

Statistics on the Web Az egyetemek mellett magánszemélyek is készítenek kiváló linkgyűjteményeket. A „Statistics on the Web” gyűjteményt is magánszemély készítette. Az adatforrások és szoftverek listáján kívül oktatási anyagokat, szakmai szervezeteket és egyéb hasznos linkeket is feltüntet. A „Statistics on the Web” túlságosan amerika-központú, de ezzel az egyoldalúsággal is a fontos források közé tartozik.

Directory of Online Statistics Sources Különleges - szintén magánszemély által összeállított - linkgyűjtemény a „Directory of Online Statistcs Sources”. A lista ugyanis ábécé sorrendben tartalmazza az egyes témákat, adatforrásokat, oktatási anyagokat, szoftvereket vegyesen. A kínálata bőséges.

Data on the Net A Kaliforniai Egyetem portálján található, több, mint 700 Internetes címet tartalmazó eligazító forrásgyűjtemény. Öt témacsoportba sorolták a kapcsolódási pontokat: (1) letölthető adatokat tartalmazó honlapok, ebből 300-nál több van felsorolva; (2) Száz darab adat-archívum; (3) több, mit 100 katalógus és további lista; (4) 50 adatokat értékesítő szervezet; és (5) további linkgyűjtemények listája. Ez utóbbiból 160-at tartalmaz a lista.