Ugrás a tartalomhoz

Mezőgazdasági repülés

Szász Árpád, Varga Lajos

Mezőgazda Kiadó

15.4. Méhveszélyességi kategóriák

15.4. Méhveszélyességi kategóriák

Méhekre kifejezetten veszélyes készítmény. Jele: ???

Méhekre kifejezetten veszélyes az a készítmény, melynek közvetlen kontakt toxicitása 90–100%, a kontakt hatóanyagmaradék-toxicitása 12 óránál hosszabb ideig tart.

A méhek védelme érdekében a méhekre kifejezetten veszélyes készítmények a méhek által látogatott növényállományban, virágzó gyomokkal borított táblán, illetőleg a méhek közelében sohasem használhatók.

Méhekre mérsékelten veszélyes készítmény. Jele: ??

Méhekre mérsékelten veszélyes az a készítmény, amelynek közvetlen kontakt toxicitása 60–100%, a kontakt hatóanyagmaradék-toxicitása 8 óránál rövidebb ideig tart.

Méhekre mérsékelten veszélyes készítmények virágzó növényállományban este, a méhek napi repülésének lezárulása után, az esti szürkület kezdetétől (csillagászati naplemente előtt egy órával), 23 óráig terjedő időszakban felhasználhatók. Amennyiben a permetezés félbemarad, csak a következő nap hasonló időszakában folytatható!

Ez a méhkímélő technológia.

Amennyiben az engedélyokirat technológiai ajánlása ezt az alkalmazási formát külön nem tartalmazza, virágzó növényállományban való felhasználás esetén a méhek biztonsága érdekében óvintézkedéseket kell foganatosítani.

A kezelés helyét, a felhasználásra tervezett készítmény megnevezését, a kultúrát és a kezelés időpontját a területileg illetékes polgármesteri hivatalhoz be kell jelenteni a kezelést megelőző nap reggel 9 óráig. A területen letelepedett méhészek értesítése a hivatal feladata.

Méhekre nem veszélyes készítmény. Jele: ?

Méhekre nem veszélyes az a készítmény, amelynek közvetlen kontakt toxicitása elenyésző vagy egyáltalán nincs, kontakt hatóanyagmaradék-toxicitása elenyésző vagy egyáltalán nincs. A készítmény hatóanyaga a méhekre ugyan mérgező, de a készítmény rendeltetésszerű felhasználása esetén a méheket nem veszélyezteti.

Méhkímélő technológiával alkalmazható készítmények:

Bancol 50 WP

Decis 2,5 EC

Decis 1,5 ULV

Decis 0,5 ULV

Evisect S

Fendona 10 EC

Fendona 5 ULV

Fury 10 EC

Sumi-Alfa 0,5 ULV

Thiodan 25 ULV

Thionex 35 EC

Zolone 30 WP

Zolone 35 EC