Ugrás a tartalomhoz

Mezőgazdasági repülés

Szász Árpád, Varga Lajos

Mezőgazda Kiadó

13. fejezet - 12. Szúnyogirtások

13. fejezet - 12. Szúnyogirtások

Kiemelt fontosságú idegenforgalmi körzetek, üdülőterületek szúnyogok elleni védekezésének leghatásosabb formája a légi úton végzett igen kis térfogatú, ULV permetezés, illetve kijuttatási mód.

Az eljárás megvalósítása speciális, erre a célra gyártott és engedélyezett irtószerekkel, igen finom porlasztást biztosító rotációs szóróberendezésekkel lehetséges.

Mivel, hogy a szúnyogirtások engedélyezése, végrehajtása, ellenőrzése, általánosságban a szúnyogirtás az egészségügy hatáskörébe tartozik, a továbbiakban részleteiben ismertetjük mindazt, ami a szúnyogirtásokkal kapcsolatos légi tevékenység megvalósításához elengedhetetlenül szükséges.

A légi úton való szúnyogirtás feltételei:

1. Engedélyeztetés

Szúnyogirtó és szúnyoglárvairtó készítményt légi úton csak az ÁNTSZ Országos Tisztiorvosi Hivatalának engedélyével szabad kijuttatni!

Az engedélyek megkéréséhez az alábbi adatok közlése szükséges:

1.1 Imágóirtás esetén:

a kezelésre kijelölt terület nagysága (ha); új, korábban még nem kezelt terület esetén annak térképét is mellékelni kell,

a kezelést végző légijármű típusa, üzemeltetőjének neve és telephelye,

az ULV szórófej típusa és száma,

a légijármű tervezett felszállási helye,

a kezelések száma,

az egyes kezelések tervezett időpontja (a tartalék nappal együtt),

az egyes kezelésekre alkalmazni kívánt szúnyogirtó szer megnevezése és mennyisége (dm3/ha),

a kezelések felelős egészségügyi gázmesterének neve, címe, telefonszáma,

a kezelés helye szerint illetékes ÁNTSZ megyei (fővárosi) intézetének egyetértő véleménye, nyilatkozata.

Szúnyoglárvairtás esetén:

a kezelésre kijelölt terület nagysága (ha),

a légijármű típusa, üzemeltetőjének neve és telephelye,

az ULV szórófej típusa és száma,

az egyes kezelésekre alkalmazni kívánt szúnyoglárvairtó szer megnevezése és menynyisége (dm3/ha),

a kezelendő területet kijelölő, a kezelés optimális időpontját meghatározó, a megfelelő készítményt kiválasztó, az alkalmazandó dózist megállapító és a kezelés hatékonyságát mérő entomológiai szakértő neve, címe és telefonszáma,

a kezelésekért felelős egészségügyi gázmester neve, címe és telefonszáma,

a kezelések helye szerint illetékes ÁNTSZ megyei (fővárosi) intézetének egyetértő véleménye, nyilatkozata.

A kérelmet a Hivatalhoz címezve, a kezelés helye szerint illetékes ÁNTSZ megyei (fővárosi) intézetéhez kell – a kezelés jellegétől függően az előzőekben felsorolt adatokkal együtt – szakvéleményezés céljából elküldeni.

A kérelmező az engedélyezést tartalmazó határozatot a Hivataltól kapja meg.

A kezelések megkezdése előtt az illetékes vízügyi és környezetvédelmi (esetleg természetvédelmi) hatósággal a kapcsolatot fel kell venni. Kezelések természetvédelmi területet nem érinthetnek. Imágóirtás esetén gondoskodni kell a méhészet értesítéséről (lásd később).

2. A kezelendő terület kijelölése

Az irtásra kijelölt területekről méretarányos térképet kell készíteni. Célszerű, ha a repülőgép-vezető a kezelés megkezdése előtt a térkép alapján berepülést végez. Törekedni kell arra, hogy ugyanazon területeket lehetőleg azonos pilóta kezelje.

3. Irtások végrehajtása

3.1 Cseppméret biztosítása

A szúnyogirtások ún. légoszlop kezeléséhez VMD 50 mikrométer cseppnagyságot kell biztosítani. Az OKI vizsgálatai és a több éves gyakorlat tapasztalatai alapján

merev szárnyú repülőgéptípusok (An–2, M–18, Z–137 T, PA–25, C–188) esetében a Micronair vagy a magyar Autorot X–20,

helikopterek (Ka–26, UH–12) esetében a Beecomist 275 (40 vagy 60 mikronos dobokkal) vagy az Unirot–4 (30 mikronos dobokkal)

felszerelve biztosíthatják a kívánt cseppméretet.

3.2 ULV-szórófej beállítása

Tekintettel a munkavégzés során használatos igen alacsony kijuttatási mennyiségekre, a korábbi fejezetekben már részletesen ismertetett módon be kell állítani az ULV–fejek pontos átbocsátási mennyiségét.

Ehhez a művelethez ismerni kell a légijármű sebességét (v = 160 km/h), a munkaszélességet (v = 50 m) és a kijuttatandó irtószer 1 ha-ra tervezett mennyiségét (Q = 0,6 dm3/ha).

Ezeknek az adatoknak képletbe helyezése után megkapjuk azt az átfolyási mennyiséget, amelyet a légijármű vegyszerszivattyújának kell szállítani a szórófejekhez.

Behelyettesítve:

q= v×b×Q 600 = 160×50×Q 600 = 8 dm 3 /min. MathType@MTEF@5@5@+=feaafiart1ev1aaatCvAUfeBSjuyZL2yd9gzLbvyNv2CaerbuLwBLnhiov2DGi1BTfMBaeXatLxBI9gBaerbd9wDYLwzYbItLDharqqtubsr4rNCHbGeaGqipu0Je9sqqrpepC0xbbL8F4rqqrFfpeea0xe9Lq=Jc9vqaqpepm0xbba9pwe9Q8fs0=yqaqpepae9pg0FirpepeKkFr0xfr=xfr=xb9adbaqaaeGaciGaaiaabeqaamaabaabaaGcbaGaamyCaiabg2da9maalaaabaGaamODaiabgEna0kaadkgacqGHxdaTcaWGrbaabaGaaGOnaiaaicdacaaIWaaaaiabg2da9maalaaabaGaaGymaiaaiAdacaaIWaGaey41aqRaaGynaiaaicdacqGHxdaTcaWGrbaabaGaaGOnaiaaicdacaaIWaaaaiabg2da9iaabIdacaqGGaGaaeizaiaab2gadaahaaWcbeqaaiaabodaaaGccaqGVaGaaeyBaiaabMgacaqGUbGaaiOlaaaa@5648@

A légijármű szórórúdjaira felszerelt ULV-szórófejek számát figyelembe véve a szivattyú szállítási teljesítményét elosztjuk a szórófejek számával, és ekkor megkapjuk az 1 szórófejen átfolyó irtószer mennyiségét. Így pl. 6 db szórófej esetén:

q 1 = 8 dm 3 /min 6 db szórófej =1,33  dm 3 /min./szórófej. MathType@MTEF@5@5@+=feaafiart1ev1aaatCvAUfeBSjuyZL2yd9gzLbvyNv2CaerbuLwBLnhiov2DGi1BTfMBaeXatLxBI9gBaerbd9wDYLwzYbItLDharqqtubsr4rNCHbGeaGqipu0Je9sqqrpepC0xbbL8F4rqqrFfpeea0xe9Lq=Jc9vqaqpepm0xbba9pwe9Q8fs0=yqaqpepae9pg0FirpepeKkFr0xfr=xfr=xb9adbaqaaeGaciGaaiaabeqaamaabaabaaGcbaGaamyCamaaBaaaleaacaaIXaaabeaakiabg2da9maalaaabaGaaeioaiaabccacaqGKbGaaeyBamaaCaaaleqabaGaae4maaaakiaab+cacaqGTbGaaeyAaiaab6gaaeaacaaI2aGaaeiiaiaabsgacaqGIbGaaeiiaiaabohacaqG6bGaae48aiaabkhacaqGZdGaaeOzaiaabwgacaqGQbaaaiabg2da9iaaigdacaGGSaGaaG4maiaaiodacaqGGaGaaeizaiaab2gadaahaaWcbeqaaiaabodaaaGccaqGVaGaaeyBaiaabMgacaqGUbGaaeOlaiaab+cacaqGZbGaaeOEaiaabopacaqGYbGaae48aiaabAgacaqGLbGaaeOAaiaac6caaaa@6247@

Ennek az irtószermennyiségnek a biztosítása, azaz a légijármű pontos kalibrálása minden esetben a légijármű üzemeltetőjének a kötelessége.

Ahhoz tehát, hogy a kezelés 0,6 dm3/ha dózissal folyhasson, 6 db szórófej esetén azokat úgy kell beállítani, hogy egy-egy szórófejen az átfolyó irtószer mennyisége 1,33 dm3/min. legyen. Ez elérhető megfelelő szűkítők alkalmazásával vagy a permetlérendszer nyomásának változtatásával.

A szórófejek beállítását minden esetben el kell végezni, ha előzőleg más készítményt használtak vagy eltérő dózist alkalmaztak. A beállítást csak az adott készítménnyel lehet elvégezni, tekintettel az átfolyási mennyiséget befolyásoló tényezőkre, elsősorban a viszkozitásra.

Beállításkor a megfelelő védőruha és egyéni védőeszköz használata kötelező.

Az esetleges hatékonysági problémákból eredő viták elkerülése érdekében célszerű a szórófejek beállítását, a beállításnál kapott értékeket jegyzőkönyvben dokumentálni.

3.3 Cseppszám

Ennek a tényezőnek az imágóirtásban van kiemelt jelentősége. Minél nagyobb a cseppszám (szemcsesűrűség), annál jobb az irtás-kezelés effektusa. A porlasztás során tehát arra kell törekedni, hogy az ULV–szórófejekből minél több csepp jusson egységnyi területre. Ezt a megállapítást, illetőleg igényt képes kielégíteni a légijárművenkénti minimálisan 6 db szórófej üzemeltetése.

A szemcsesűrűségnek minimum 150 db/dm2 értéket kell elérnie.

A megfelelő cseppszám biztosítása különösen a sűrű növényzettel borított területeken (pl. ártéri erdőkben) lényeges, ahol a szemcséknek a növényzet alján tartózkodó szúnyogokat is el kell érni.

4. Engedélyezett készítmények

55. táblázat - Szúnyogimágók irtására engedélyezett készítmények

Márkanév

Hatóanyag

Minősítése

Dózisa (l/ha)

Aqua Reslin Super ULV konc.

10,8% permetrin + 0,15% bioalletrin

veszélyes irtószer

0,6

Ficam ULV

200 g/l bendiokarb

veszélyes irtószer

0,2–0,4

K-Othrin–1 ULV

0,12% deltametrin

szabad forg. irtószer

0,5–0,8

Reslin Super ULV

10,8% permetrin + 0,15% bioalletrin

veszélyes irtószer

0,6

Unitox 14 ULV

14% diklórfosz

veszélyes irtószer

0,4–0,8


56. táblázat - Szúnyoglárvák irtására engedélyezett készítmények

Skeetal

600 ITU/mg Bacillus thuringiensis

szabad forg. irtószer

Teknár HP–D

1200 ITU/mg Bacillus thuringiensis

szabad forg. irtószer

Vectobac 12 AS

1200 ITU/mg Bacillus thuringiensis

szabad forg. irtószer


57. táblázat - Szúnyoglárvairtó szerek felhasználási mennyiségei

A tenyészőhely (víz) típusa

Kijuttatási mennyiség

Skeetal HP–D

Teknár 12 AS

Vectobac

Tiszta (tavak, áradáskor elöntött területek)

0,5–1,0

0,5–0,75

0,35–0,7

Kevéssé szennyezett (lápos, mocsaras területek)

1,0–1,5

0,75–1,25

0,6–1,2

Erősen szennyezett (agyaggödrök stb.)

2,0

1,25–2,0

1,0–2,4


A lárvairtó készítmények felhasználhatók ULV vagy LV permetezési formában is.

1. Méhek védelme

A méhek elhullási veszélye az ULV eljárások végrehajtásakor fenyeget.

10 000 m2 (1 ha) nagyságot meghaladó terület kezelése esetén a kezelendő terület méhészeit – a kezelést megelőzően legalább 6 nappal – értesíteni kell.

A szükséges bejelentést a 3/1992. (II.10.) FM rendelet 7. § alapján a kezelendő terület(ek) illetékes települési önkormányzatnak meg kell tenni, amelyben közölni kell:

a kezelendő terület helyét és nagyságát,

a rovarirtás kezdetének és befejezésének időpontját,

az alkalmazandó irtószer megnevezését,

a kijuttatás módját.

A jegyző a bejelentés napján köteles a védekezés helyétől 5 km-es körzetben lévő méhesek tulajdonosai (kezelőit) a helyben szokásos módon haladéktalanul értesíteni a méhekre veszélyes irtószer alkalmazásának helyéről, időpontjáról és az alkalmazandó irtószerről, egyben felhívni a figyelmet, hogy méheiket a veszélyességi körzeten kívül vagy más alkalmas módon helyezzék biztonságba.

Ha a veszélyességi körzet egy része más önkormányzathoz tartozik, a jegyző értesíti a többi érintett önkormányzatot a szükséges intézkedések megtétele érdekében.

A méhek ártalma elvándoroltatással vagy a méhcsaládok lezárásával akadályozható meg. A méhcsaládok lezárása a befulladás veszélye nélkül az időjárástól függően 1–3 napig tarthat, ezért a kezelés pontos idejének közlése rendkívül fontos.