Ugrás a tartalomhoz

Mezőgazdasági repülés

Szász Árpád, Varga Lajos

Mezőgazda Kiadó

9.7. Lucerna, fehér here, vörös here defoliációja

9.7. Lucerna, fehér here, vörös here defoliációja

A pillangósok sikeres magfogása, egyben betakarítása nem kis feladatot jelent a gazdaságok számára. Nemcsak azért, mert a betakarítás időpontjának helyes megválasztása meglehetősen nehéz, mivel, hogy a virágzat alsó részén a csigákban lévő magvak már teljesen érettek, míg a felső részén még zöld csigákat is találunk, hanem mert a maghozó szárak közül ugyanakkor olyan nagy mennyiségű sarj tör elő és nő meg a magfogás idejére, hogy az egymenetes folyamatos betakarítás esetenként megoldhatatlanná válhat. Kétmenetes betakarítással ugyan megoldható, de a rendrevágás, majd a renden száradó növény forgatása, a kombájn vágóasztalára kerülése során annyi mechanikai rázás érheti a levágott növényállományt, hogy az érett csigákból 20–30%-nyi mag is kipattoghat, elveszhet. Az egymenetes betakarítással mindez elkerülhető, de e betakarítási mód kizárólagos feltétele az egyöntetűen száraz (magszár + sarj) növényállomány, amit csak defoliáció segítségével érhetünk el.

33. táblázat - Engedélyezett készítmények és alkalmazásuk szempontjai

Márkanév

Hatóanyag

Forg. kat.

Dózis (dm3/ha)

Veszélyességi fokozat

Kijuttatási forma

hal

méh

tűz

Reglone 40

40% diquat–dibromid

I.

4,3

?

??

E

?x x x x 0

Zopp

150 g/l glufozinát-ammónium

I.

2,0–2,5

??

?

D

?x x x x 0


Az alkalmazás időpontja:

Maglucerna: a csigákban lévő magvak barnulni kezdenek. A betakarítás megkezdése előtt 6–8 nappal.

Fehér és vörös here: a virágmaradványok 80–90%-os elhullása és a maghozó szárak barnulásának kezdetén. A betakarítás megkezdése előtt 6–8 nappal.

Technológia

Folyadékmennyiség: 50–60 dm3/ha.

Kijuttatástechnológia: nagyon durva cseppes, irányított permetezés.

Cseppnehezítő használata előírt.

Egyéb tapasztalatok:

A maglucerna és a herefélék defoliálására a Reglone Turbo nem alkalmazható!

Permetezés hatására már egy nap elteltével elkezdődhet a sarjhajtások elszíneződése, szürkülése. A zöld növényi részek kezdetben szürkésbarnává, majd rozsdabarnává száradnak.

A hatáskép még csapadékos, esős körülmények között is kialakul. Kedvező körülmények között az egymenetes betakarítás permetezés után 6–8 nappal már megkezdhető.