Ugrás a tartalomhoz

Mezőgazdasági repülés

Szász Árpád, Varga Lajos

Mezőgazda Kiadó

9.6. Kender defoliációja

9.6. Kender defoliációja

A rostkender művelése teljes gépesíthetőségének egyik feltétele a sikeres defoliáció. 1 ha rostkender kézimunkaerő-szükséglete a hagyományos termesztési eljárásnál 230–250 óra körül mozoghat, amelynek jelentős részét a kévék mechanikai úton való levéltelenítése teszi ki. Komplex gépesített eljárás esetén ugyanez az érték 36–40 órára csökkenhet. A kézimunkaerő-csökkentés csak abban az esetben valósítható meg, ha a legnagyobb munkaerőigényt jelentő defoliáció eredményesen elvégezhető.

32. táblázat - Kender defoliációjára engedélyezett készítmények és azok alkalmazási szempontjai

Márkanév

Hatóanyag

Forg. kat.

Dózis (dm3/ha)

Veszélyességi fokozat

Kijuttatási forma

hal

méh

tűz

Alkadefol K

160 g/l glifozát

I.

4,0–7,0

?

?

E

?x x x x 0

Purivel

80% metoxuron

I.

5,0–6,0

?

??

E

?x x x x 0

Zopp

150 g/l glufozinát-ammónium

I.

1,5

??

?

D

?x x x x 0


Az alkalmazás időpontja: a hímvirágzás kezdetén (7–10 nappal a teljes virágzás megkezdése előtt).

A pollenérés ebben az időszakban már kezdődhet, de pollent szóró egyedeket még keveset lehet találni. Optimális tavaszi vetési időt feltételezve ez az időszak július 2–3. dekádjára esik.

Technológia

Folyadékmennyiség: 70–80 dm3/ha. Tekintettel a növényzet magasságára és nagyságára, a folyadékmennyiséget csökkenteni nem ajánlatos.

Kijuttatástechnológia: mindegyik készítmény esetében nagyon durva cseppes, irányított permetezés, tekintettel az alkalmazás nyári időpontjára (magas hőmérsékleti értékek, alacsony páratartalom) cseppnehezítő használata előírt!

A Purivel WP készítmény, amelynek permetlébe vitelére gondot kell fordítani. Megfelelő keverő kapacitásról gondoskodni kell. Citowett, Nonit, Agropon adagolásával hatását fokozni lehet úgy, hogy dózisa 1 kg-mal csökkenthető.

Egyéb tapasztalatok:

Korai permetezések (július 1–2. dekádja) esetében a levelek magas aktív klorofilltartalmánál fogva igen jó lombtalanító eredmények érhetők el az alacsonyabb vegyszerdózisok alkalmazásával, de az is előfordulhat, hogy ez a korai kezelés a kórótermés kisebb mértékű csökkenését vonhatja maga után.

Megkésett permetezéseknél a technikailag érett kender már kevésbé reagál a defoliáns hatóanyagra, ezért a készítmények hatásossága csökkentebb lehet. Ez esetben a magasabb vegyszerdózis az ajánlott.