Ugrás a tartalomhoz

Mezőgazdasági repülés

Szász Árpád, Varga Lajos

Mezőgazda Kiadó

9.4. Rizsdeszikkáció

9.4. Rizsdeszikkáció

Magyarország a rizstermelés legészakibb éghajlati határán fekszik. A termesztett fajták tenyészideje 115–145 nap körül alakul. Fejlődésükhöz és beérésükhöz sok napsütéses órát igényelnek. Ez az igény fajták szerint 1000–1300 napsütéses órára tehető, a vegetációs időszak alatt uralkodó kedvezőtlen időjárás azonban elnyújthatja a tenyészidőszakot, és így a betakarítás egybeeshet az őszi esős periódussal. Ismert, hogy a rizsbetakarítás a termesztés egyik legnehezebb fázisa. A veszteségmentes, gyors és gazdaságos munka érdekében körültekintő szervezésre van szükség. A veszteségmentes betakarítás elsődleges feltétele a kombájnérett, megfelelő szárazsági fokot elért rizsnövényzet. Ez viszont a megkésett tavaszi vetés és a hosszú tenyészidejű fajták be nem érése, valamint más belső üzemi szervezési okok miatt csak a deszikkáció segítségével érhető el.

Az alkalmazás időpontja: a főbugák teljes, a sarjbugák viaszérésének idején. A permetezés időpontjának másik megközelítési módja a termés nedvességtartalmának mérése. Ha a nedvességtartalom közvetlenül 30% alá esik (Harvade 25 F esetében 30–35% magnedvességnél), a deszikkálás megkezdhető.

Technológia

Folyadékmennyiség: 50 dm3/ha.

Kijuttatástechnológia: durva cseppes permetezés.

Egyéb tapasztalatok:

A sűrű, különösképpen a megdőlt rizsállományt, a permetlé csak a növényzet felső harmadában szárítja le, tapasztalatok szerint még magasabb, 80–100 dm3/ha vízmennyiség esetén is. Ez a leszárított felsőharmad-magasság megfelel a kombájn vágóasztal a magasságának.

A lepermetezett rizs 3–4 nappal a permetezés után megbarnul, majd 7–8 nap elteltével a szár és a levél nedvességtartalma annyira lecsökken, hogy a betakarítása a természetes úton érőknél 12–16 nappal korábban megkezdhető. A levélzet gyorsan, 7–8 nap alatt veszti el nedvességtartalmát, a szár ugyanezen idő alatt az eredeti nedvességtartalmának csak 20–25%-át veszti el. Permetezés hatására legnehezebben a szem csökkenti a nedvességtartalmat. A leszáradás 7–8 napja alatt a kezeléskori 27–30% nedvességtartalomból 7–9%-ot veszít és ezt a nedvességi szintet a továbbiakban is tartja. Ez a megállapítás a Reglone készítményekre érvényes.

A Harvade 25 F eltérő hatásmechanizmusából eredően a kezelés utáni beérés üteme lassabban alakul ki, ezért a kezelés és a betakarítás közötti várható idő minimálisan 3 hétre tehető.