Ugrás a tartalomhoz

Mezőgazdasági repülés

Szász Árpád, Varga Lajos

Mezőgazda Kiadó

9.2. Repcedeszikkáció

9.2. Repcedeszikkáció

A napraforgó mellett a repce a növényolajipar egyik fontos bázisnövénye. Sikeres termesztésének komoly problémája a betakarítás. A korábban elterjedt, kétmenetes betakarítási mód esetében többször átmozgatják kerül a rendre vágott termést, és így az egyébként is pergésre hajlamos repcében a betakarításkori szemveszteséget maguk a betakarítógépek idézik elő.

Az egy menetben való betakarítás az említett problémát jelentős mértékben megoldhatja. Deszikkálás hatására:

A hagyományos kétmenetes betakarításkor tapasztalható – kedvezőtlen körülmények között akár 15–25%–os – szemveszteség megakadályozható, illetve elkerülhető. Az eljárás engedélyezését megelőző kísérletsorozat átlagosan 1,75 q/ha terméstöbbletet eredményezett a kétmenetes betakarítással szemben.

A deszikkált állományból származó mag nedvességtartalma alacsonyabb, mint a hagyományos betakarításkor, így az utószárítás gyakran szükségtelenné válik. Tapasztalatok szerint a nedvességtartalom csökkenése kedvező körülmények között elérheti a 8–12%-ot is.

Javul a repce minősége. A deszikkált repcemag olajtartalma rendszerint magasabb, az olajban lévő szabad zsírsavtartalom alacsonyabb.

A betakarítás előre megtervezhető.

A betakarítást végző kombájnok napi teljesítménye jelentősen megnő.

Az alkalmazás időpontjai:

Purivel, Reglone 40, Reglone Turbo SL, Zopp: a becők 70–80%-a aranybarna, a bennük lévő magvak jelentős része már barna. A tervezett betakarítás előtt készítménytől függően 8–14 nappal.

Harvade 25 F: a becőkben lévő repcemagok 30–35%-os nedvességtartalmánál. A tervezett betakarítás előtt 3–4 héttel.

Technológia

Folyadékmennyiség: 50–80 dm3/ha.

Kijuttatástechnológia: Reglone 40, Reglone Turbo SL, Zopp: nagyon durva cseppekkel végzett permetezés, Purivel, Harvade 25 F: durva cseppes permetezés.

Cseppnehezítők használata kötelező.

Biztonsági előírások: lásd 15–16. pont.