Ugrás a tartalomhoz

Mezőgazdasági repülés

Szász Árpád, Varga Lajos

Mezőgazda Kiadó

3.6. Az MD–500E és az UH–12E helikopter permetező- és szóróberendezése

3.6. Az MD–500E és az UH–12E helikopter permetező- és szóróberendezése

Az MD–500E helikopterrel vásárolt SIMPLEX 5500 típusú permetezőberendezés (45. ábra) műanyag vegyszertartályát a helikopter törzse alá helyezik, annak alsó kialakítását követi. A felső részen lévő nyíláson keresztül tölthető fel permetlével. A helikopternek vízszintes talajt kell biztosítani, mivel a vegyszertartály mindkét oldalán kialakított vizuális ablakokon keresztül így ellenőrízhető, a szintjelek alapján pontosan mérhető az előírt, megfelelő mennyiségű permetlével való feltöltés. A vegyszertartály alján két, elektromágnessel nyitható nyílást alakítottak ki, amelyen keresztül vészkiürítést lehet végezni.

45. ábra - Az MD–500E permetezőberendezése

Az MD–500E permetezőberendezése


A permetlé a vegyszertartályból az elektromos meghajtású centrifugálszivattyúba, majd a teflon szelepülésen fekvő, egyenáramú motorral működtetett elosztó golyóscsaphoz kerül. Permetezési helyzetben a permetlé az átfolyásszabályzó szelepen, majd a Crophawk 4100 típusú folyadékmennyiség-mérő berendezés átfolyásmérőjén áramlik át. A Crophawk permetlészórással kapcsolatos információs rendszer fedélzeti számítógépe segítségével a műszerfalon elhelyezett kijelzőn keresztül tájékoztatja a helikoptervezetőt. A munkasebesség, a munkaszélesség, a hasznos vegyszerteher és a kalibrációs kód beírása után a számítógép kijelzi az átfolyásmennyiséget, a vegyszermaradékot, a teljes kipermetezett vegyszermennyiséget, a felületegységre jutó mennyiséget.

Hazánkban az UH–12E helikopter is SIMPLEX 5500 típusú permetezőberendezéssel üzemel, de nem építették be a Crophawk számítógépes információs rendszert.

A szórócsövekbe jutó vegyszert nyomószűrő tisztítja. Permetezéshez patentzáras Quick Tee Jet szórófejeket, szúnyogírtáshoz és más ULV munkákhoz Beecomist porlasztókat üzemeltetnek.

Az MD–500E és az UH–12E helikopterrekkel szállított SIMPLEX 6300 típusú, külső függesztésű szóróberendezés (46. ábra) vegyszertartálya felül hengeres, teljesen nyitott, alul pedig kúpos alakú /1/. A nagy szilárdságú, üvegszál erősítésű műanyagból készült vegyszertartály alumínium csőkeretben /3/ foglal helyet. A rendszert egyhengeres, négyütemű benzinmotor /2/ működteti. Ez hajtja meg a hidromotort /5/, amely ékszíj áttételen /4, 6/ keresztül forgatja a röpítőtárcsát /7/. A vegyszertartályba lévő és hidraulikus munkahengerekkel működtethető dózisállító /8/, egyben nyitó-záró szerkezetnek gyárilag beszabályozott állítási lehetősége van /9/. Vészhelyzetben a teheremelő horog kioldásával az egész függesztett szóróberendezés ledobható.

46. ábra - Az MD–500E szóróberendezése

Az MD–500E szóróberendezése