Ugrás a tartalomhoz

Mezőgazdasági repülés

Szász Árpád, Varga Lajos

Mezőgazda Kiadó

3.5. A Ka–26 helikopter permetező- és szóróberendezése

3.5. A Ka–26 helikopter permetező- és szóróberendezése

A helikopterre szerelhető mezőgazdasági berendezést a kabin mögött helyezték el. Mindkét változatnál ugyanazt a vegyszertartályt használják. A két részből készült műanyag vegyszertartályt csavarok fogják össze. A tartály fedelén két töltőnyílást alakítottak ki. Jobb oldalról a folyékony vegyszereket, hátulról pedig a szilárd halmazállapotú anyagokat juttatják a tartályba. Folyadékok külső feltöltésére a bal oldali szórócsövön konzolra erősített feltöltőcsonkot helyeztek el.

A permetezőberendezés (42. ábra) tartályfedelét szorítópofákkal rögzítik a vegyszertartály alsó részéhez. Erre szerelték fel a hidraulikus keverőt, valamint a szívószűrőt. A centrifugálszivattyút MT–3000M típusú elektromotorról forgatják. A nyomószűrőn túljutó permetlevet a hátsó szórócsöveknél elhelyezett elosztószelepházba vezetik. A permetlé útjának nyitását, zárását és a hidraulikus keverő működtetését végző szelepeket pneumatikus munkahenger vezérli. A szórócsöveket a helikopter mögött kétoldalt és hátul, a farokrészen helyezték el. A Ka–26 permetezőberendezésének elvi működési vázlata a 23. ábrán tanulmányozható.

42. ábra - A Ka–26 permetezőberendezése

A Ka–26 permetezőberendezése


A Ka–26 helikopter szóróberendezése (43. ábra) üzemeltetésekor a vegyszertartályba /1/ helyezett keverőtengelyt /2/ bolygókerekes reduktoron keresztül elektromotor forgatja. A nyitó-záró szerkezet két részből álló házában mozognak a zárólapok, amelyeket két pneumatikus munkahenger /3/ működtet. Az áthulló szilárd halmazállapotú anyag a két darabból álló tárcsás dózisállítóra /4/ kerül, amelynek kialakítása, működtetése az An–2 repülőgép azonos elemeihez hasonló. A Venturi-csöves szórószerkezetbe jutó anyagokat 2 db MT–3000M elektromotorral hajtott axiál ventilátor fújja a csőtoldatba /5/. A ventilátor térfogatárama 1 m3/s.

43. ábra - A Ka–26 Venturi-csöves szóróberendezése

A Ka–26 Venturi-csöves szóróberendezése


A Ka–26 helikopterre hazai fejlesztésű röpítőtárcsás szóróberendezés (44. ábra) is készült, amely nagyobb munkaszélességgel, jobb szórásegyenletességgel dolgozik. A keret /1/ által mereven tartott egység a vegyszertartály aljára szerelhető. A dózisállítón /2/ és garaton /3/ áthulló anyagot a 850/min üzemi fordulatszámú röpítőtárcsa /4/ 25–30 m munkaszélességgel teríti szét. A röpítőtárcsát 2 db MT–3000M típusú elektromotor /5/ ékszíjak segítségével, áttételi művön /6/ keresztül forgatja.

44. ábra - A Ka–26 röpítőtárcsás szóróberendezése

A Ka–26 röpítőtárcsás szóróberendezése