Ugrás a tartalomhoz

Mezőgazdasági repülés

Szász Árpád, Varga Lajos

Mezőgazda Kiadó

3.2. Az An–2 repülőgép permetező- és szóróberendezése

3.2. Az An–2 repülőgép permetező- és szóróberendezése

Az An–2 vegyszertartálya hengeres alakú, alsó része pedig kúpos, anyagára nézve epoxigyantával átitatott üvegszövet. A vegyszertartályt a repülőgép-vezető mögött, a repülőgép 7. és 8. számú törzskeretéhez erősítették. A hátsó falán szerelőnyílást alakítottak ki, amelyen keresztül folyik a belső tisztítás, valamint a szilárd anyagot keverő tengely ki- és beszerelése. A folyékony és szilárd halmazállapotú szerek feltöltésére a vegyszertartály felső részén két töltőcsonkot alakítottak ki. Folyékony vegyszerek a repülőgép bal oldalán lévő külső csőcsonkról is feltölthetők. A vegyszertartály alján elhelyezett kivezetőcsonkra szerelhető a permetező- és szóróberendezés.

A permetezőberendezés (35. ábra) tartályfedelét /3/ egy acélszalaggal és annak horgaival erősítik a vegyszertartály kivezetőcsonkjára. A vegyszer gravitációs úton jut a szívócsövön /4/ át a centrifugálszivattyúhoz /5/. A centrifugálszivattyút szélkerék /8/ forgatja, amelynek túlpörgését pneumatikus munkahengerrel /9/ mozgatott, fékdobra /7/ feszülő fékszalag /6/ akadályozza meg. Ezt követően a permetlé a nyomócsövön /10/ keresztül a főszelepházba /12/ jut. A kétállású főszelepet pneumatikus munkahenger /11/ mozgatja.

Permetezési helyzetben a permetlé nagyobb része a nyomószűrőn /17/ és a szórócsövön /16/ áramlik a szórófejekhez /15/. A permetlé kisebb része a nyomásszabályozón /14/ keresztül jutva az örvénygátló gomba /2/ segítségével hidraulikus keverést végez a vegyszertartályban. Keverési helyzetben, a főszelep másik szélső állásakor a teljes permetlémennyiség ejektoron /19/ és hidraulikus keverőcsövön /1/ áramlik át. Ugyanakkor az elosztóházban /13/ elhelyezett rugó egy szelepet nyit, az ejektorház összeköttetésbe kerül a szórócsövekkel s ott nyomásesést hoz létre. Így a szórófejek csöpögésgátló membránja tökéletesebb zárást biztosít. A permetező rendszer zárt helyzetében lép működésbe a hátsó pneumatikus munkahenger /18/, zárja az elosztószelepet. Ekkor lehet a nyomószűrőt, szórófejszűrőt, szórólapkát tisztítani, illetve cserélni.

35. ábra - Az An–2 permetezőberendezése

Az An–2 permetezőberendezése


Szilárd halmazállapotú anyagok kijuttatásakor a vegyszertartályba 75/min fordulatszámú keverőtengelyt szerelnek, amelynek laprugói, lazító- és kaparókései akadályozzák meg a boltozódást, biztosítják a folyamatos anyagáramlást. A keverőtengelyt a törzs felett elhelyezett, légmunkahengerrel fékezett szélmotor reduktoron keresztül forgatja.

Szóróberendezésként az An–2 repülőgépen két típust is üzemeltetnek. A hagyományos szóróberendezés (36. ábra) nyitó-záró szerkezete /1/ öves bilinccsel csatlakozik a vegyszertartály kivezető csonkjára. A nyitó-záró szerkezet házára erősített két pneumatikus munkahenger két zárólapot mozgat. Ezek a zárt helyzetben gumiütközőkre támaszkodnak, tisztításukat kaparókések végzik. A szilárd halmazállapotú anyag ezt követően a két darabból készült, kúpos dózisállító tárcsára /2/ kerül. A tárcsákon nagyméretű nyílások vannak, amelyek egymáshoz képest elfordíthatók. Így az ablaknyílás nagysága, az átáramló szilárd anyag mennyisége szabályozható. Ugyanakkor mindkét tárcsa menetes orsó és hüvely segítségével tengely irányban is elmozdítható, a kiömlőrés oldalt is szabályozható. Ez a dózisállítás másik módja. Az áthulló anyag a Venturi-csöves szórószerkezetbe /3/ kerül, s onnan kétoldali csatornán jut a szabadba.

36. ábra - Az An–2 hagyományos szóróberendezése

Az An–2 hagyományos szóróberendezése


Az egyszerűbb megoldású, egyenletesebb szórást adó RTS–1 szóróberendezés (37. ábra) nyitó-záró szerkezetének /1/ félkör alakú zárólapjai két acélgyűrű házban, annak poliamid tömítő- és kaparógyűrűi között helyezkednek el. A zárólapok legyezőszerű mozgatását két tolórúd segítségével egy légmunkahenger végzi. Az alatta elhelyezkedő dózisállító /2/ küllői külön-külön elfordíthatók, rögzíthetők, és ezáltal változtatható az átömlőnyílás mérete. Mód van arra is, hogy a szilárd halmazállapotú anyagok a vegyszertartály teljes kiömlési átmérőjén hulljanak a szórószerkezetbe. Ekkor az RTS–1 küllős dózisállítója helyére annak hengeres házával azonos méretű összekötő torok kerül. Az RTS–1 szórószerkezete /3/ szintén Venturi-csöves. Az anyag először a háromcsatornás beömlőnyílásba, majd a diffúzorba, onnan pedig a szabadba jut.

37. ábra - Az An–2 RTS–1 típusú szóróberendezése

Az An–2 RTS–1 típusú szóróberendezése


Hazánkban az An–2 repülőgépre hidromotoros meghajtású röpítőtárcsás szóróberendezést fejlesztettek ki, ami 20–30 m-es munkaszélességgel dolgozik. Szórásegyenletessége a nemzetközileg jónak minősített és elfogadott 30% alatt van.