Ugrás a tartalomhoz

Kutyatár

Szinák János, Veress István (2006)

Arcanum Adatbázis Kft.

A fül betegségei

A fül betegségei

KÜLSŐFÜLGYULLADÁS

Számos oka lehet: fülbe jutott por, víz, toklász, rühatka, gomba. Ha a kutya fülét megérintjük, szemmel láthatóan fájdalmat érez. A fülkagyló belső része ilyenkor vörös és gyulladásos. Gyakori a bőséges - súlyos esetekben gennyes - fülváladék.

A gyulladás súlyosbodásával az állat füle kifejezetten bűzös szagúvá válik, állandóan rázza és erőteljesen vakargatja, kapargatja a fejét.

Fülvizsgálat

Minden fülgyulladásos eset sürgős kezelésre szorul. Amennyiben ugyanis elhanyagolják a bajt, olyan elváltozások keletkezhetnek a kutya fülében, amelyek a kezdet kezdetén még könnyen kikezelhetők, később azonban a gyógyításuk egyre nehezebb vagy teljesen lehetetlenné válik. A fertőződés továbbterjedhet a közép és a belső fülre. Ha valamilyen okból nincs lehetőség gyors állatorvosi segítségre, és otthoni kezeléssel vagyunk kénytelenek kísérletezni, illetve ha úgy véljük, nem valamilyen idegen test okozta a bajt, akkor mindenekelőtt tisztítsuk meg az állat fülét csipeszre csavart vattával, vagy naponta kétszer (újabb kisebb tisztítás után) csöppentsünk bele egy-két csepp Histarolint, s gyengén masszírozzuk a fültövet, hogy a szert lejuttassuk a fülcsatornába. Amennyiben 3-4 napon belül nem tapasztalunk lényeges javulást, és a szer szemmel láthatóan irritálja az állat fülét, forduljunk orvoshoz.

Egyes fajták közismerten hajlamosak a fülgyulladásra (például az uszkárok és a spánielek). Ezeknek a kutyáknak a fülét rendszeresen tisztán kell tartani. Ha a fülgyulladás gyógyszeres kezeléssel nem javul, akkor műtétre kerülhet sor. Az ilyen jellegű beavatkozás gyakran teljesen rendbe hozza vagy legalábbis enyhíti az olyan betegséget, amely semmiféle más kezelésre nem gyógyul.

IDEGEN TESTEK A FÜLBEN

A fülbe kerülő idegen testek gyulladásos tüneteket okozhatnak. A kutya ilyenkor oldalt tartja a fejét, dörzsöli, vakargatja a beteg fülét. Amennyiben az idegen test a fülcsatorna nyílásából jól látható, két ujjunkkal vagy csipesszel kivehetjük, ha azonban már mélyebben bejutott a fülcsatornába, a leghelyesebb szakemberhez fordulni vele. A kutya fülébe került idegen testet esetleg eltávolíthatjuk oly módon is, hogy az állat fülébe cseppentünk néhány csepp babaolajat, és óvatosan körkörösen masszírozzuk. Ezzel a módszerrel enyhítjük az irritációt.

VÉRÖMLENY A FÜLKAGYLÓN

Ez a jelenség, amelyet vérdaganatnak is neveznek, a fülkagyló felületén található. A legtöbbször úgy alakul ki, hogy miközben a kutya a fejét rázza, füle valamilyen kemény tárgyhoz ütközik, megsérül valamelyik vérér, a vér kilép az érből a szövetek közé, s emiatt a fülkagyló külső vagy belső felületén duzzanat keletkezik.

FÜLKAGYLÓFEKÉLYEK

Főleg a lógó fülű kutyák betegsége. Keletkezésének oka a fülkagyló gyakori rázása (a külső hallójárat gyulladása). Ideges, nyugtalan kutyák is gyakran szenvednek tőle, ugyanis a fülükön keletkező, többnyire jelentéktelen sérülést idegességükben kíméletlenül dörzsölik, karmolják, rázogatják. A gyógykezelés egyrészt abból áll, hogy antibiotikumtartalmú hintőporok alkalmazásával, gyulladáscsillapító szerekkel siettetik a fekélyes gyulladás gyógyulását, másrészt az állat füleinek egymáshoz (vagy a feje tetejére) ragasztással megakadályozzák a fülkagyló kilengését, odaütődését.

A kutya fülén verekedés vagy más okok miatt egyéb sérülések, harapott vagy szakított, vágott sebek keletkezhetnek. Ilyenkor a bőr, valamint a kagylóporc is megsérülhet. A faluhelyen, kertes házakban lakó ebek füle gyakran olyankor sérül meg, amikor átmásznak a kerítésen, vagy átbújnak alatta, és fülkagylójuk beakad a szögesdrótba, vagy valamilyen kiálló, éles lécdarabkába. Az ilyen sérülésekkel legcélszerűbb orvoshoz fordulni, mert ha a seb ellátását nem végzik el időben és szakszerűen, a "magától gyógyuló" fülkagyló összezsugorodhat, eltorzulhat, ami a kutya küllemét károsan befolyásolhatja.