Ugrás a tartalomhoz

Kutyatár

Szinák János, Veress István (2006)

Arcanum Adatbázis Kft.

Bőrbetegségek

Bőrbetegségek

AZ ÉTREND ÉS A SZŐRZET

A szép szőrzet nem csupán kellemes látvány; a kutya jó egészségi állapotát, helyén való tartását, egyszóval a gazda szeretetét, hozzáértését tükrözi. Ha netalántán nem lennénk megelégedve kedvencünk szőrtakarójával, talán javíthatunk rajta, amennyiben megtanuljuk az állat megfelelő táplálását és szőrápolásának fortélyait.

A szőrtakaró állapota a helyes vagy helytelenül összeállított étrendről is árulkodik

Meglehetősen hosszúra rúg azoknak a hiányosságoknak a listája, melyek táplálkozási hibák, fogyatékosságok, vagy azzal kapcsolatos betegségek következtében kárára lehetnek a kutya bőrének, szőrzetének. Gyakorlatilag egy-egy ilyen hiányosságnak a hátterében az állhat, hogy az állat immár hosszabb ideje nem kapta meg a megfelelő vitaminokat, ásványi sókat és nyomelemeket, legalábbis nem elegendő és hatékony mennyiségben. Ráadásul az is bebizonyosodott, hogy ilyen elemek túlzott mértékben való hozzáadása egyáltalában nem áldásos hatású a kutya bőrére, szőrére, kiváltképpen nem, ha amúgy jól táplált, helyesen tartott egyedről van szó. Lássuk tehát, mi kell, mi nem kell, s mi nem kell túlzott mértékben?!

A ZSÍRSAVAK JELENTŐSÉGE

A zsírsavak igen fontosak a sejthártya és bizonyos hormonok szintézise szempontjából. Az utóbbiak jelentős mértékben befolyásolják az állat anyagcseréjét, valamint számtalan egyéb élettani folyamatot. E hormonok hiánya többek között száraz és törékeny szőrzetet, a szőr korpásodását, valamint a sebek rossz hegesedését eredményezi.

Ez a fajta hiányosság tulajdonítható a sovány, egyoldalú étrendnek, vagy a szavatossági időn túllevő ipari, kereskedelmi tápoknak, főként különböző granulátumoknak. A tárolás egyébként már eleve sokat levon a zsírsavak értékéből, hatékonyságából. Zsírsavhiány léphet fel a hasnyálmirigy-problémákkal küzdő kutyák esetében is.

A javulást az állat étrendjének növényi olajokkal történő dúsítása hozhatja meg. Előrehaladott kóros esetekben az állatorvos zsírsav koncentrációjú gyógyszerekkel segíthet a bajon.

FEHÉRJÉK ÉS AMINOSAVAK HIÁNYA

Ha kutya a fenti anyagok hiányában szenved, az fénytelen, "matt", könnyen hulló szőrzetben mutatkozik meg. Ez a rendellenesség főként azoknál az állatoknál jelentkezik, melyek gabona alapú tápanyagokat kapnak, ezekben ugyanis az állati eredetű fehérjék helyett a növényi dominál.

Mindazonáltal ez a fajta hiányosság főként csak a kölyökkutyák esetében jelentkezik, a felnőtt egyedek túlnyomó többsége önmagától "megoldja" a problémát! Másrészt ez a fehérjehiány sokkal súlyosabban érinti a kutya fiziológiai és ideg-anyagcserebeli állapotát, mint bőrét, szőrzetét.

AZ ÁSVÁNYI ANYAGOK SZEREPE

A kutya dermatológiai problémáiért felelős legfontosabb ásványi anyagok a cink, a jód és a kalcium!

A cinkhiány szőrhullásban, a szőrpigmentáció veszteségében, valamint a bőr megvastagodásában (úgynevezett elefántbőr) jelentkezik. Ezek a rendellenességek az étrendre vezethetők vissza, mégpedig olyanra, mely túlságosan gazdag növényi eredetű fehérjékben, rostos gabonafélékben, s főként - kalciumban! Az emésztőcsatornában ugyanis valamiféle verseny folyik a cink és a kalcium között, már ami a bélbeli felszívódást illeti. Az állatorvosok kiváltképpen a nagy termetű fajták esetében tapasztalják, hogy a gazda a minél gyorsabb növekedés és a "szebb" egyeddé válás érdekében ésszerűtlenül sok kalciumot adagol a fenti tápanyagok etetésével.

A jódhiány pajzsmirigy-rendellenességeket okoz, ez erőteljes szőrhullással járhat, de belső elválasztású bajoknak is tápot adhat.

E rendellenesség oka túl szegényes étrendben keresendő, bár előidézheti a hasnyálmirigy problémája is, amennyiben képtelen a fent említett vitaminok feldolgozására.

A mindennapos szőrápolás, kefélés fajtától, szőrhossztól függetlenül elősegíti az elhalt szőrszálak eltávolítását. A masszázs serkenti a vérkeringést és a szőrtüszők működését. Az elhalt szőrszálak eltávolítása viszont a maga részéről előmozdítja az újak gyors utánanövését. Mint látjuk tehát, a szőrápolás, bőrmasszázs nem szőrhullást, hanem ellenkezőleg, szőrnövekedést eredményez!

Most pedig vegyük sorba a leggyakoribb bőrbetegségeket...

KÖLYÖKKORI KIÜTÉS ÉS ÓTVAR

A bőr olyan bakteriális fertőződése, amelynek tünetei valamivel a bőrfelszín alatt jelentkeznek, méghozzá apró, vörös, gennyel teli dudorok (tályogok) formájában.

A kölyökkori kiütés rendszerint a fiatal kutya állcsúcsán, az ótvar pedig a hasán jelenik meg. A viszonylag enyhe lefolyású bőrbetegségeket napi kétszeri sterogenolos lemosással kezelhetjük, de használhatunk valamilyen más fertőtlenítőszert, illetve - belsőleg - antibiotikumot is.

Ahogy a kutya növekszik, fejlődik, általában mindkét fertőzöttsége megszűnik. Akadnak persze olyan esetek is, amikor az eb további kezelésre szorul. Nagy általánosságban azt mondhatjuk, hogy a betegség főleg 8 hetes és 1 éves koruk között támadja meg a kutyákat.

KORPÁSODÁS

A korpa tulajdonképpen a bőr leszarusodott és pikkelyszerűen lelökődött felhámja. Lehet apró, akár a por, de lehet lemezes is.

A felső bőrréteg rendes körülmények között állandóan megújhodik, kicserélődik. Amennyiben a korpásodás kismértékű, rendszeres fésüléssel és bőrápolással úrrá lehetünk a bajon. Az erős korpaképződés külső oka lehet például gombásodás, rühatka vagy egyéb élősködő (bolha, tetű). A kutya ilyenkor erősen vakaródzik. A bőrgombát mikroszkópos vizsgálattal vagy táptalajon való tenyésztéssel lehet közelebbről meghatározni. A rühatka ugyancsak kimutatható mikroszkóppal, a többi élősködőt pedig szabad szemmel is észrevehetjük.

A korpásodás belső oka legtöbbször egyszerű táplálkozási zavar, de súlyos testi károsodás is állhat a háttérben.

A kezelést mindenképpen azzal kell kezdeni, hogy a kutya bőrét megtisztítjuk. A komolyabb bőrelváltozásokban szenvedő hosszú és sűrű állatokat nyírjuk meg, hogy jobban hozzáférhessünk testfelületükhöz, majd alkálimentes szappannal mossuk meg őket, de legalább ilyen fontos étrendjük helyes és szakszerű megválasztása is. A túletetést lehetőleg kerüljük.

FELFEKVÉS

A bőr és a bőr alatti szövetek károsodása, amely hosszan tartó fekvés, nem megfelelő fekhely, a bőr életképességének csökkenése vagy esetleg valamilyen kötés, szorítás nyomása miatt keletkezik. Leggyakrabban a keresztcsonttájon, a mellső végtag könyökein, vagyis ott alakul ki, ahol fekvés közben állandó nyomás éri.

A felfekvés az óriások betegsége

A felfekvés viszketéssel és fájdalommal kezdődik, a bőr rendszerint, kipirul, súlyosabb esetben a szőr kihullik, a bőr pedig erőteljesen megvastagodik és szürke színű lesz. A betegséget általában idős, illetve sokat fekvő - többnyire nagyobb termetű, súlyosabb - kutyák kapják meg. Kezelésre nemigen van lehetőség, legfeljebb valamilyen puhítókenőccsel enyhíthetjük a bajt.

Allergiás bőrgyulladás

Okozó: bolhásság, virágpor, gyapjú stb. Tünetek: viszketés, kivörösödött bőrkis dudorokkal, szőrhullás, végtagnyalogatás, tüsszögés, vizes orrváladék.

Ha a kutya ebben a betegségben szenved, akkor sokat vakaródzik, s a bőrét harapdálja, valahányszor olyan anyagokkal találkozik, amelyekre allergiás. Bőre kivörösödik, kis dudorok keletkeznek rajta, az eltávolított bőrfelület szivárgó és tapadós, néha erősen hámlik. A kivörösödött bőr rendellenesen forró. Elhanyagolt esetben a szőr kihullik, a bőr megvastagodik.

A beteg kutya erőteljesen nyalogatja végtagjait és mancsait, ami gyakran vörösesbarna elszíneződést okoz a lábszőrzeten. Néha az említett tünetek mellett az allergia általánosabb jeleit is tapasztaljuk: gyakori tüsszentést, vizes orrváladékozást, valamint kötőhártya-gyulladást és fokozott könnyezést.

Az allergiás bőrgyulladás leggyakoribb okozói a bolhák, éppen ezért kiirtásukkal megakadályozhatjuk a betegség keletkezését, illetve ha már kialakult, jelentősen enyhíthetünk rajta. A bolhairtó spray-vel és folyadékokkal azonban bánjunk óvatosan, mert sok esetben ezek a szerek is irritálják a bőrt, és csak súlyosbítják a helyzetet.

Amennyiben a bolhátlanítás ellenére a kutya továbbra is vakaródzik, ennek több oka lehet. Először: már egyetlen bolhacsípés erős viszketést vált ki az állatnál. Másodszor: a kutyák a bolhákon kívül számos egyéb dologra is "válaszolhatnak" allergiás tünetekkel (többek között virágporra, gyapjúra stb.). Harmadszor: nem feltétlenül biztos, hogy allergiás bőrgyulladással van dolgunk, hiszen valamilyen parazitás fertőződés - például rühesség - is számításba jöhet.

A kéthetenkénti fürdetés sokszor enyhítheti az allergiás tüneteket, és megelőzheti másodlagos baktériumos fertőződés kialakulását. A fürösztéssel eltávolítjuk a szőrzetből az allergéneket, sőt szerencsés esetben megszüntetjük a bőrgyulladást is. A fürdővízhez csak gyermeksampont használjunk, mert csak így kerülhetjük el az érzékeny bőr további károsodását. Ha viszont azt tapasztaljuk, hogy a fürdetés inkább rontja a kutya bőrének állapotát, akkor ezt a gyógymódot abba kell hagyni.

Gyakori, hogy a viszketés akkor is folytatódik, ha az irritáció eredeti okát már megszüntettük. Ez tulajdonképpen magának a vakarózásnak az eredménye, amely a károsodott sejtekből viszketést okozó anyagokat szabadít fel. Ha az allergiás bőrgyulladást hosszabb ideig nem gyógyítják, az elváltozások állandósulhatnak, sőt az erőteljesen vakargatott területek fertőződhetnek.

Másfajta jelenség a bőr ráncainak gyulladásos megbetegedése. Az ilyenfajta gyulladás elsősorban az ajak (cocker spániel, szetterek), a hüvely (az összes fajta, de főleg az elhízott szukák), a farok töve (boston terrier, angol és francia bulldog, shar-pei, masztiff, mopsz) s a lábujjak (a hosszú szőrű fajták) körüli bőrredők között alakul ki.

Mindezek az elváltozások kezelhetők az allergiás bőrgyulladáshoz hasonló módon, de segíthet a sebészi beavatkozás is, mivel a fertőzés elsősorban a felesleges bőrlebenyeket támadja meg. Mindazonáltal ha a kutya gyakran megbetegszik, ez a teljes immunitás hiányára utal, amelyen még állatorvos sem tud segíteni.

ÉRINTKEZÉSES BŐRGYULLADÁS

Minden olyan kutya megkaphatja, amelynek a bőre valamilyen irritáló anyaggal (tisztítószerek, növényi anyagok, festékek, szappanok, rovarirtók vagy más vegyi anyagok) érintkezik. A tünetek hasonlítanak az allergiás bőrgyulladáséra, de általában azokra a területekre korlátozódnak csupán, ahol a bőr az említett anyagokkal érintkezik vagy érintkezett - különösen olyan helyeken, ahol a szőr ritka. Ha a beteg kutya rendszeres, alapos kezelését elhanyagolják, a szóban forgó területek gyakran nedveznek, tapadóssá válnak.

Az érintkezéses bőrgyulladás kezelése hasonló az allergiás bőrgyulladáséhoz, azzal a különbséggel, hogy hosszú távon nagyobb remény van a sikeres gyógyulásra, miután könynyebb megtalálni és megszüntetni az okot. Amennyiben a betegség például a bolhanyakörv "áldásos" hatására alakul ki, vagyis a "csodanyakörv" alatt a szőr kihullik és a bőr kivörösödik, akkor a kezelés nagyon egyszerű, el kell távolítani a nyakörvet! Ez persze önmagában még nem elég: a kutyát alaposan meg kell fürdetni, szőrzetét leöblíteni.

SZŐRTÜSZŐGYULLADÁS

Kicsit súlyosabb betegség, mint a bőrgyulladás, és energikusabb kezelést igényel. A szőrtüszőknél megjelenő túlzott korpaképződésről ismerhetjük fel. Tulajdonképpen a hormonháztartás felborulásának a következménye. Tünetei: a szőrzet "molyrágta" lesz, csomókban hullik, gennyes pattanások, hámlás, varasodás jelenik meg a bőrön. Korpásodás elleni samponnal és fertőtlenítőoldattal kezelhetjük ilyenkor a kutyát.

LÁBUJJAK BŐRÉNEK GYULLADÁSA

A legtöbbször valamilyen általános allergiás baj tünete, ám sokszor olyan helyi okoknak tudható be, mint például tüske az állat lábujjai között. Az érintett területeken a lábujj bőre kivörösödik, s miután a kutya állandóan nyalogatja a beteg testrészt, a kivörösödött bőrön szivárog a szövetnedv. Ez az állapot olykor meglehetősen fájdalmas; sántaságot okozhat.

Amennyiben úgy döntünk, hogy saját magunk gyógyítjuk a kutyát, mindenekelőtt gondosan vizsgáljuk át a lábát. Különösen arra fordítsunk figyelmet, hogy nem került-e bele valamilyen idegen test. Ha igen, akkor annak eltávolítása után a gyulladás gyorsan meggyógyul.

Az is előfordulhat, hogy bár a gyulladás eredeti előidézőjét eltávolítjuk, az állat lába mégsem gyógyul, mert továbbra is szorgalmasan nyalogatja a beteg testrészt. Ilyenkor enyhe antiszeptikus hatású szappannal mossuk meg a lábát, és naponta kétszer 10-15 percig áztassuk meleg vízben. Ezen kívül igyekezzünk megakadályozni, hogy saját maga "gyógyítsa", vagyis nyalogassa beteg lábát. Rendszerint hatásosnak bizonyul valamilyen gombásodás elleni kenőcs is.

EKCÉMA

Gyakran előforduló betegség. Tulajdonképpen a túlérzékennyé vált bőr gyulladásos "válasza" olyan belső vagy külső ingerre, amely a normális érzékenységű bőrön nem okoz gyulladásos reakciót. Belső okai: hiányos táplálás, bélsárrekedés, bélférgesség, gyomor- és bélhurut, a végbél körüli mirigyek gyulladása, veseelégtelenség, ivarzási rendellenesség, álvemhesség és az öregkor. A külső okok: gyakori fürösztés, bolhák vagy egyéb külső paraziták, nedves, huzatos kennel, elhanyagolt, ápolatlan bőr és szőrzet, a bőrre került vegyi anyagok.

Az alergiás bőrgyulladás egyik gyakori okozója a virágpor

A belső és külső okok természetesen nem azonnal vezetnek ekcémához, de hajlamossá teszik rá a bőrt, olyannyira, hogy viszonylag csekély hatások is kiválthatják a betegség jellegzetes tüneteit.

Az ekcéma rendkívül változatos formában jelentkezhet. Legenyhébb alakja a bőr mérsékelt megduzzadása, amely viszonylag gyorsan elmúlik, és helyén korpásodás marad vissza. Általában csak a szőrmentes vagy az alig szőrös testrészeken alakul ki.

A betegség túl heveny formájában szenvedő állat teste viszket, ezért kaparja, harapdálja a bőrét, amely ilyenkor látszólag már egészséges. Néhány óra alatt azonban élénkvörössé válik, erőteljesen nedvezik, sőt a szőr is kihullik. Rövid időn belül a beteg bőrfelület rendkívül duzzadt, fájdalmas lesz, esetleg gennyesedni kezd. Idült esetben merevvé válik, megvastagodik, a szőrzet erősen megritkul.

A betegség rendszerint csak alapos, huzamos, szakszerű kezeléssel gyógyul, és fennáll annak a veszélye, hogy gyakorta kiújul.

CSALÁNKIÜTÉS

A bőr allergiás betegsége. Az állat bőrén szinte a test egész felületén - kisebb-nagyobb dudorok keletkeznek, amelyek viszonylag rövid időn belül el is múlnak. Ez a jelenség főleg a rövid szőrű kutyákon (boxer, vizsla, dobermann stb.) látható jól, mert a dudorok tetején a szőr feláll. A csalánkiütés egyébként a legtöbb esetben rendkívül viszket, s ha gégefő körül jön létre, nehéz légzést, sőt fulladást is okozhat.

A betegség főleg kölykök között gyakori, de olykor kifejlett kutyák is szenvednek tőle. Okozóként általában valamilyen eleség okozta érzékenységet lehet megállapítani, de kiválthatja széruminjekció is (például a bőr alá fecskendezett szopornyicaszérum). Előfordulhat, hogy a csalánkiütést bélférgesség okozza, de az sem ritka, hogy a kiváltó okot a leggondosabb vizsgálatok ellenére sem sikerült felderíteni.

Mindenesetre ha kutyánk feltűnően gyakran vakaródzik, netán kaparja magát, vagy ha az említett dudorokat észleljük rajta, feltétlenül forduljunk szakemberhez. A csalánkiütés ugyanis gyógyszeres vagy injekciós kezeléssel a legtöbb esetben enyhíthető, illetve megszüntethető.

BŐRGOMBÁSODÁS

Viszonylag ritka kutyabetegség. Mikroszkopikus méretű gombák okozzák, amelyek a bőrfelületen először csak az elhalt hámsejtek között élnek, s azok fehérjeanyagából táplálkoznak. Időnként azonban váratlanul parazitaként viselkednek, fonalaikat bebocsátják a hámszövet élő sejtjeibe, és igen kellemetlen bőrbetegséget okoznak.

A szervezet természetesen próbál ellenük védekezni, ellenanyagokat termel, amellyel úgy-ahogy féken tartja őket. Fertőzőképességük időnkénti fellángolásának okát mind ez idáig még nem sikerült tisztázni. Lehetséges, hogy a megtámadott felület védekezése és ellenállása valamilyen okból csökken, de az is előfordulhat, hogy a gomba támadóképessége a külső körülmények hatására fokozódik.

Bőrgombásodást beteg macskától is kaphat a kutya

A betegség általában úgy kezdődik, hogy a kutya mellkasán 1-4 cm átmérőjű foltokban a szőr kihullik, az elváltozott bőrfelület néha kibírhatatlanul viszket, máskor viszont az állat egyáltalán nem vakaródzik. A biztos diagnózishoz a gombaspórák kimutatása és laboratóriumi tenyésztés szükséges. A bőrgombásodás gyógyítása rendkívül nehéz. Az első gond az, hogy a spórák kimutatása mikroszkópos vizsgálattal is alig lehetséges. Már a felfedezése is nehéz, hát még annak eldöntése, hogy melyik gombafaj a kórokozó! Csak hosszú ideig elhúzódó, költséges laboratóriumi tenyésztés vezethet célra, ráadásul a gyógykezelés vagy a védekezés módja - a hatásos gombaölő gyógyszerek kiválasztása - sem könnyű. Csupán az utóbbi évtizedben sikerült az állatgyógyászatban olyan szereket találni, amelyekkel a bőrgombásodás eredményesen kezelhető.

VISZKETÉS

A legtöbb kutyatulajdonos rendkívül tanácstalan, ha észreveszi, hogy kedvence egyre jobban vakaródzik. Mi történhetett? Mitől viszket a kutya bőre? Allergia? A hormonháztartás felborulása? Baktérium vagy esetleg valamilyen parazita vagy gomba okozza a bőrbetegséget?

Nos, a kutyák még a legideálisabb tartási viszonyok között is vakaródznak valamiért, főképpen azért, hogy az elhalt szőrszálakat eltávolítsák a testükről. Az ilyenfajta vakaródzást csökkenthetjük valamelyest, ha az elhalt szőrt alapos és rendszeres ápolással magunk távolítjuk el.

A kutya szüntelen, gyakori és erőteljes vakaródzását, viszketését viszont leggyakrabban külső paraziták (bolhák, atkák, tetvek) okozzák, de bőrgyulladás, ekcéma, sőt helytelen, egészségtelen tartás is kiválthatja ezeket a tüneteket. A külső paraziták által okozott viszketés rendszerint megszűnik, ha a bolhákat, tetveket, rühatkákat elpusztítjuk. Némelyik eb azonban túl érzékeny, és ha csak egyetlenegy bolha kerül is a szőrzetébe, olyan intenzíven vakaródzik, mintha több ezer csípné!

A sokféle parazita és baktérium, valamint gomba okozta bőrbetegség változatos kórtani jellemzőket mutat. A betegség elhatalmasodása nagymértékben függ a szervezet egyedi védekezőképességétől és a környezet higiéniájától. Hasznosak lehetnek a különféle samponok, gombaölő porok, s a különböző paraziták elleni spray-k. Ajánlatos rendszeresen ellenőrizni a kutya bőrét és szőrzetét is.

NYALOGATÁS OKOZTA BŐRGYULLADÁS

Elsősorban a lakásban tartott, keveset mozgó kutyák között fordul elő. Unalmukban valamelyik mellső végtagjukat nyalogatják, mégpedig a mancsok fölött, s ennek hatására előbb nedvező, később fekélyes bőrgyulladást kapnak, amely viszket, fájdalmas, és újabb nyalogatásra készteti őket.

A nyalogatás okozta bőrgyulladás előfordulhat olyankor is, ha az állat toklászba lépett, amely a bőr alatt fölfelé halad a lábán. Ebben az esetben a toklász eltávolítása teljes mértékben megszünteti a bajt.

ACANTHOSIS NIGRICANS

Bőrbetegség ez is; a bőr megvastagodása, továbbá hiperpigmentáció és szimmetrikusan jelentkező szőrhullás kíséri. Az elváltozás elsősorban a combok belső felületén, valamint a hónaljakban észlelhető: a bőr erőteljesen megvastagodik, ráncossá válik, kékesfekete színű lesz. Az elszíneződés gyakran a haskorcra, a hereborékra, ha szukáról van szó, akkor pedig a péraajkakra, valamint a mellkas és a has alsó területére is kiterjed. Az elváltozott területek nem viszketnek és gyakran erőteljesen avas zsírszagúak. A betegséget elsősorban német juhászkutyák és tacskók kapják meg, de - ritkán - más fajtájú kutyákon is kialakulhat. A gyógykezelés sajnos eléggé kilátástalan...