Ugrás a tartalomhoz

Faépítés

Andor Krisztián, Bejó László, Hantos Zoltán, Józsa Béla, Karácsonyi Zsolt, Oszvald Ferenc Nándor, Sági Éva, Szabó Péter, Wehofer Valéria

Educatio Társadalmi Szolgáltató Nonprofit Kft.

Példa 1

Példa 1

Egy fa bordavázas, könnyűszerkezetes épület külső falszerkezetének UR hőátbocsátási tényezőjének a meghatározása. A fa bordavázas, könnyűszerkezetes épület külső falszerkezete réteges felépítésű. A külső falaktól elvárt különböző funkciókat különböző anyagok biztosítják. A teherviselést a fa bordaelemek, a hőszigetelést a bordaközökbe beépített hőszigetelőanyag, illetve a homlokzatihőszigetelőrendszer, a légzárást és állagvédelmet a borítólemezek, illetve a beépített párazáró fólia végzi (6. ábra). A merevítés a borítólemezek, és az alkalmazott kötőelemek feladata. A fal hőszigetelő képességének meghatározásánál nem hagyható figyelmen kívül, hogy a falfelület egyes pontjain két –jól elkülöníthető– rétegrend alakul ki: a bordákon, illetve a bordaközökben értelmezett rétegrendek. A két rétegrend aránya a felület mentén jelentős: egy általános épület esetén nagyjából 20% bordafelülettel, és 80% bordaköz-felülettel lehet számolni. Ezeket az arányokat könnyen beláthatjuk, ha megnézzük a 7.1. és 7.2.ábrán látható két falpanel-vázlatot. A 2,75 x 5,00 méteres falszakasz nyílások nélkül 16:84 arányú borda-bordaköz felülettel rendelkezik, míg ugyanez a fal két 100/120-as ablaknyílással már 28:72 értékeket vesz fel.

6. ábra: Fa bordavázas, könnyűszerkezetes épület külső falszerkezetének rétegrendje
7.1 ábra: Felületarányok nyílászárók nélkül
7.2 ábra: Felületarányok nyílászárók beépítésével
Az egyes rétegek hővezetési tényezőjének a felvétele
Az egyes rétegek hővezetési ellenállásának a számítása
A bordánál és a hőszigetelésnél számított teljes hővezetési ellenállás számítása

A új, EU szabvány szerinti számítási eljárással egy általános rétegrendű fa bordavázas, könnyűszerkezetes falszerkezet hőátbocsátási tényezője: U = 0,31 W/m2K értékre adódik. Ezt az adatot azonban még korrigálni kell a (3.7) egyenletnek megfelelően. Ez a korrekció minden, egymástól különböző épület esetében más és más. A geometriai hőhidak hossza ugyanis minden különböző alaprajzi elrendezés esetében változik.