Ugrás a tartalomhoz

Faépítés

Andor Krisztián, Bejó László, Hantos Zoltán, Józsa Béla, Karácsonyi Zsolt, Oszvald Ferenc Nándor, Sági Éva, Szabó Péter, Wehofer Valéria

Educatio Társadalmi Szolgáltató Nonprofit Kft.

Az épület összesített energetikai jellemzőjének (Eö) a meghatározása (EN ISO 6946)

Az épület összesített energetikai jellemzőjének (Eö) a meghatározása (EN ISO 6946)

A szabályozás legfelső szintje, az összesített energetikai jellemző meghatározása nem tartozik szorosan tárgyunkhoz. Az előző két fejezetben (3. és 4.) tárgyalt energetikai jellemzőket kizárólag az épület szerkezete és az alkalmazott építőanyagok határozzák meg. Az összesített energetikai jellemző értékének a meghatározásához már az alkalmazott épületgépészeti rendszereket is figyelembe kell venni. Itt elsősorban a fűtés és a HMV előállításához használt berendezések, kazánok típusa, az alkalmazott fűtőanyag a meghatározó tényezők. Fontos megjegyezni, hogy az Eö –t primer energiában fejezzük ki. Ez annyit jelent, hogy az épület energiafogyasztását egy energiahordozóra vonatkoztatjuk. Egy épület ugyanis nem egyforma energiaforrásokkal dolgozik, illetve a felhasznált energiaféleségek nem egyformán értékesek. Például: adott „x” hőmennyiséggel biztosítom egy lakóház fűtési szükségletét. Ha ezt az „x” hőmennyiséget én áramtermelésre fordítom, és az így keletkezett villamos-energiát fordítom ugyanannak az objektumnak a fűtésére, akkor nem tudom biztosítani ugyanazt a hőmérsékletet. Következésképpen több áramot - és ezzel több hőenergiát – kell használnom, ha biztosítani szeretném a megfelelő hőmérsékletet. Az összesített energetikai jellemző meghatározásához ezért primer energiaátalakítási tényezőket határoztak meg. Ezeket a rendelet előírásai szerint kell alkalmazni.

4. ábra: Lakó- és szállásjellegű épületek összesített energetikai jellemzőjének követelményértéke (nem tartalmaz világítási igényt)