Ugrás a tartalomhoz

Faépítés

Andor Krisztián, Bejó László, Hantos Zoltán, Józsa Béla, Karácsonyi Zsolt, Oszvald Ferenc Nándor, Sági Éva, Szabó Péter, Wehofer Valéria

Educatio Társadalmi Szolgáltató Nonprofit Kft.

22. fejezet - Faszerkezetek utólagos megerősítése

22. fejezet - Faszerkezetek utólagos megerősítése

A faszerkezetek utólagos megerősítése alatt olyan eljárásokat értünk, amik egy kész szerkezet teherbírását növelik. A kész szerkezet alatt nem csak megépült szerkezeteket kell érteni, hanem legyártott, végleges keresztmetszetű elemeket is. Az utólagos megerősítés célja általában a teherbírás növelése, vagy az alakváltozások csökkentése. A megerősítés oka lehet a legyártás, netán összeépítés után kiderült elégtelen teherbírás, a funkcióváltozáshoz, átépítéshez tartozó tehernövekedés, biotikus vagy abiotikus károsodás, anyagfáradás, elöregedés, túlterheltségből adódó tönkremenetel, túlzott alakváltozás. A megerősítés mértéke többféle lehet: a csomópontok, kötések megerősítésétől kezdve, az elemek megerősítésén keresztül kiterjedhet az egész szerkezetre is. Egy szerkezet megerősítése alatt az erőjátékénak megváltoztatását is érthetjük.

A csomópontok megerősítésére rendszerint valamilyen károsodás után kerül sor. Ácsszerkezeteknél rendszerint gomba-, vagy rovarkárból eredő anyaghiány, esetleg hibás tervezésből eredő tönkremenetel javítására lehet szükség. A gomba- és rovarkárosodás esetén fel kell deríteni a károsítók jelenlétének okát (beázás, fertőzött anyag beépítése, stb.), és gondoskodni kell annak megszüntetéséről. A károsodott anyagrészeket el kell távolítani, és a területet védőszerrel kezelni. A műveletek elvégzésének idejére a kapcsolat tehermentesítésére szükség lehet. A károsodott anyagrészek pótlása történhet megerősítő elemek (ami lehet fa, vagy fém) hozzárögzítésével, pótdarab beépítésével, esetleg műgyantás pótlással. A műgyantás pótlás során az eredeti favégek, elemszakaszok alakja és formája megmarad. A műgyanta és a meglévő faelemem kapcsolata beragasztott fém- vagy műanyag hengeres betétekkel történhet.