Ugrás a tartalomhoz

Faépítés

Andor Krisztián, Bejó László, Hantos Zoltán, Józsa Béla, Karácsonyi Zsolt, Oszvald Ferenc Nándor, Sági Éva, Szabó Péter, Wehofer Valéria

Educatio Társadalmi Szolgáltató Nonprofit Kft.

Gerendaházak

Gerendaházak

A gerendaházak sok tekintetben hasonlítanak a rönkházakhoz, de az építőelemek ez esetben szögletes kivitelűek. Ennek több előnye is van:

  1. egyszerűbb kialakítás

  2. sík falfelület

  3. a gerendák felfekvése könnyebben biztosítható

  4. egyszerűbb csomóponti kialakítások, stb.

A rönkházakkal ellentétben a gerendaház elemek kialakítása nem körmarón, hanem többfejes maró- és gyalugépekkel történik. A gerendák csatlakoztatására többféle megoldás létezik, de leggyakrabban többszörös csaphornyos kialakítással csatlakoznak egymáshoz (az idegen csapos kialakítás manapság elég ritka). A gerendák kialakításakor nagyon fontos, hogy azok ne vezessék be a vizet a fal belsejébe, ezért általában vízorrot is szoktak kialakítani. A gerendafalak csatlakozásai, a sarokkialakítások általában hasonlóak a rönkházakéhoz. Itt sok esetben alkalmaznak fecskefarkú kialakítást, illetve sarokoszlopba becsapozott gerendákat is. A gerendák általában négyszög keresztmetszetűek, bár nem ritka a részben íves, D-profil kialakítás sem. Ilyenkor az épület kívülről rönkház hatását kelti, miközben a szerkezet rendelkezik a gerendaházak egyéb előnyeivel. A gerendaházak tervezése, gyártása és építése a fenti különbségektől eltekintve a profilozott rönkházakéhoz nagyon hasonló módon történik.

A gerendaelemes építkezés további előnye, hogy lehetőséget ad a rétegelt-ragasztott gerendák alkalmazására is, amelyek kisebb méretű, olcsóbb alapanyagból készülnek, melyeket a rétegelés előtt megfelelőképpen lehet szárítani, repedés kialakulásának a veszélye nélkül, ezért az építéskor nem kell olyan mértékű zsugorodással számolni (a gerendák igazodása miatt azonban kisebb mértékű magasságcsökkenés itt is előfordul). További előny, hogy a faanyagban jelenlévő göcsök és fahibák jobban eloszlanak, így a fahibákat tartalmazó keresztmetszetek szilárdságcsökkenése kevésbé jelentős. Emellett lehetőség van az anyag tartósabb jobb (bélhez közeli) oldalának a kifelé fordítására is. A gerendafalak általában nem rendelkeznek a könnyűszerkezetes házakra jellemző jó hőszigetelési értékekkel. Ennek javítására a gerendafalakat esetenként hőszigeteléssel is kombinálják. A hőszigetelés elhelyezhető két kisebb vastagságú gerendaréteg közé, vagy – gyakrabban – a külső gerendafal mögött elhelyezve, ami elé egy panelekből vagy faburkolatból álló borítás kerül. Amennyiben lambériaborítást alkalmaznak, a felület belülről is gerendafal hatását kelti. A rönkházak hőszigetelése szintén javítható extra hőszigetelő anyag elhelyezésével. Ilyenkor a rönkök belső felületét síkra munkálják, és ez elé helyezik el a hőszigetelő anyagot.