Ugrás a tartalomhoz

Faépítés

Andor Krisztián, Bejó László, Hantos Zoltán, Józsa Béla, Karácsonyi Zsolt, Oszvald Ferenc Nándor, Sági Éva, Szabó Péter, Wehofer Valéria

Educatio Társadalmi Szolgáltató Nonprofit Kft.

Fatéglás építőrendszer

Fatéglás építőrendszer

A fa építőrendszerek egy újabb csoportja az ún. fatéglás technológia (3. ábra). Mint a neve is mutatja, ebben az esetben az építés kisebb építőelemekkel történik, melyeknek a hosszmérete csak ritkán haladja meg az 1 m-t. A fatéglák ürges kialakításúak, a két függőleges szálirányú borítóréteget függőleges bordák kötik össze, keresztirányú elemek közbeiktatásával (4. ábra). A borítólapok köze hőszigetelő anyaggal kitölthető, illetve lehetőséget biztosít elektormos és csővezetékek elhelyezésére is.

A fatéglás rendszerrel az építés a hagyományos téglaépítéshez hasonlóan történik. Az egymás feletti sorok elemeit téglakötésben helyezik el. Az elemek egymásba illeszkednek, a függőleges merevítőbordák hengeres csapokkal csatlakoznak egymáshoz, nincs szükség kötőelemek használatára.

Az elemek változatos méretekben kaphatók, ami rugalmas építést tesz lehetővé (5. ábra):

  1. Egész téglák; standard építőelemek;

  2. Fél, negyed és háromnegyed szélességű téglák a falszakaszok hosszának rugalmas megválasztésához

  3. Kétféle téglamagasság

  4. Kezdő és lezáró elemek a fal aljához és tetjéhez

  5. Egyéb lezáró elemek, pl. a falnyílások, nyílászárók kialakításához.

A fatéglás rendszer egyszerű és gyors építést tesz lehetővé. A tervek alapján az épülethez szükséges építőelemeket csomagban szállítják a helyszínre. Az építés könnyen elkezdhető, és nagyon gyorsan halad. Mivel a fatéglás rendszer száraz építési rendszer, az épület gyorsan felépíthető, és azonnal használatba vehető. A modul rendszernek köszönhetően a falszerkezet utólagosan is könnyen javítható. A rendszer nem igényel párazáró rétegrendet, jó hőszigetelő képességű és hőkapacitású. A fatégla felülete látható maradhat, vagy szükség szerint burkolható fa- vagy gipszkartonborítással, vagy dryvit vakolatrendszer alkalmazásával.