Ugrás a tartalomhoz

Faépítés

Andor Krisztián, Bejó László, Hantos Zoltán, Józsa Béla, Karácsonyi Zsolt, Oszvald Ferenc Nándor, Sági Éva, Szabó Péter, Wehofer Valéria

Educatio Társadalmi Szolgáltató Nonprofit Kft.

Tömör falpaneles építés

Tömör falpaneles építés

A tömör falpaneles építés esetében általában többrétegű paneleket alkalmaznak. A 3-17 rétegű panelek tömörfa rétegei egymásra merőlegesek, így mindkét irányban magas szilárdságú, merev és méretstabil szerkezet jön létre.

Ezeknek az épületeknek az előnyei:

  1. Rugalmas kialakítási lehetőség; az építés nem kötött bordakiosztáshoz vagy egyéb szempontokhoz (1. ábra);

  2. Nagyon pontos előregyárthatóság;

  3. Könnyű és rugalmas építéshelyszíni megmunkálhatóság;

  4. Jó hőszigetelés és teherbírás viszonylag vékony falakkal;

  5. Jó hőtároló és páraszabályozó képesség;

  6. Jó tűzállóság;

  7. Kevés csatlakozási hézag; kevés szerelési munka és jó légzárás.

Külső falak esetén a tömör falpaneleket rendszerint valamilyen további hőszigetelő réteggel kombinálják a ma elvárt hőszigetelési értékek teljesítése érdekében. A tömör lemezszerkezettel a falak mellett készíthetők födém- és tetőpanelek is. A panelek csatlakoztatása egyszerű módon (facsavarokkal) és gyorsan megtörténhet. A panelek felülete látható maradhat, de borítható bármilyen burkolattal vagy akár vakolható is.

A gyártó cég megrendelés alapján előre pontos méretre és a megkívánt alakúra vágja a paneleket (a maximális méret kb. 5x20 m), kialakítja a szerelvények, elektromos vezetékek elhelyezésére szolgáló árkokat, furatokat is. Szükség esetén a furatok és árkok utólag, akár az építéshelyszínen is kialakíthatók. Kívánság szerint akár íves felületek kialakítása is kérhető.

A tömör falpanelek továbbfejlesztéseként újabban OSB-vel (válaszfalak céljaira) és LVL-lel (különlegesen légtömör) kombinált falak is kaphatók.