Ugrás a tartalomhoz

Faépítés

Andor Krisztián, Bejó László, Hantos Zoltán, Józsa Béla, Karácsonyi Zsolt, Oszvald Ferenc Nándor, Sági Éva, Szabó Péter, Wehofer Valéria

Educatio Társadalmi Szolgáltató Nonprofit Kft.

16. fejezet - A táblás és fatéglás építési rendszerek

16. fejezet - A táblás és fatéglás építési rendszerek

A két nagyobb jelentőségű építési rendszer (boronafalas és keretszerkezetes) mellett számos egyéb építési rendszer és technológia is létezik, amelyeket nem lehet ezen csoportok valamelyikébe besorolni. Ezek között találhatók az ún. táblás és fatéglás építési rendszerek. Ezek a rendszerek, bár jelentőségük viszonylag kisebb, és nem olyan elterjedtek, mégis figyelemre méltóak, mert egyszerű, gyors és hatékony építést tesznek lehetővé, és természetbarát, jó épületfizikai tulajdonságokkal rendelkező és vonzó megjelenésű épületek készítését teszik lehetővé.

A fatáblás építés esetében nagyobb felületű, természetes faanyaggal borított panelekből történik az építkezés. Léteznek teljesen tömör többrétegű panelek, amelyekben a rétegek váltakozó száliránnyal követik egymást, illetve üreges építőpanelek, amelyek kívülről szintén tömörfa megjelenést biztosítanak, de a falszerkezeten belül üregek is találhatók, melyek kitölthetők szigetelő anyaggal, illetve lehetőséget biztosítanak a különböző elektromos és csővezetékek elhelyezésére. Az üreges panelek szintén tartalmaznak kereszt szálirányú rétegeket, így alaktartóságuk, méretstabilitásuk kedvező.

A fatéglás építési rendszer esetében kisebb méretű, üreges, egymásba illeszkedő elemekből áll. Az elemek elhelyezése a hagyományos téglaépítéshez hasonlóan történik, azonban itt nincs szükség kötőanyagra (szárazépítés), és a tömörfa falfelületnek és a szigetelő anyaggal kitölthető üregeknek köszönhetően kitűnő épületfizikai jellemzőkkel rendelkezik.