Ugrás a tartalomhoz

Faépítés

Andor Krisztián, Bejó László, Hantos Zoltán, Józsa Béla, Karácsonyi Zsolt, Oszvald Ferenc Nándor, Sági Éva, Szabó Péter, Wehofer Valéria

Educatio Társadalmi Szolgáltató Nonprofit Kft.

A faanyagvédelmi szakvélemény felépítése

A faanyagvédelmi szakvélemény felépítése

A szakvélemény szövege három fő tartalmi részt ölel fel:

  1. Leíró rész, amely bevezetésként utal a megbízásra, a megbízás tárgyára, céljára, tartalmazza a vizsgált épület (szerkezet) ismertetését, a vizsgált faszerkezet részletes leírását.

  2. Vizsgálati és eredményközlő rész, amely tartalmazza a vizsgálat előkészítési módszerét, vonatkozásokat, ismerteti az észlelt állapotot, károk típusát, mértékét, kiterjedését, kártevő meghatározására végzett laborvizsgálat eredményeit. A szöveges ismertetések –az érthetőség céljából- legtöbbször rajzi, táblázati, gyakran fényképes mellékletekkel egészülnek ki.

  3. Javaslati rész tartalmazza a helyszíni és laborvizsgálati eredmények alapján kialakított véleményt, megadja a károsodások, hibák kiküszöböléséhez, megszüntetéséhez, illetve további károk megelőzéséhez szükséges műszaki intézkedéseket, faszerkezeti és faanyagvédelmi vonatkozásban. Ha a szakértő valamilyen vegyi kezelést javasol, akkor ebben a részben megadja az ajánlott vegyszer típusát, illetve a kezelés technológiai utasításait. Ha az adott célra több vegyszer is megfelel, akkor a hatóanyag, illetve a hatásmechanizmus ismertetése a célravezető.