Ugrás a tartalomhoz

Faépítés

Andor Krisztián, Bejó László, Hantos Zoltán, Józsa Béla, Karácsonyi Zsolt, Oszvald Ferenc Nándor, Sági Éva, Szabó Péter, Wehofer Valéria

Educatio Társadalmi Szolgáltató Nonprofit Kft.

A szakvélemény részletessége

A szakvélemény részletessége

A faanyagvédelmi szakvélemény lehet egyszerűsített, szemleszintű vizsgálat alapján összeállított, részletekbe nem bocsátkozó dokumentáció, ami a feltárások, bontások nélkül is látható faszerkezeteken a szakember számára szembetűnő elváltozások, károsodások, illetve zárófödém esetében csak a klasszikusan veszélyeztetett helyekre koncentrált kis darabszámú feltáráshelyen észlelt állapotra alapozottan készül. Azonban ezen szakvéleménytípus is kitér a vizsgált szerkezet részletes vizsgálatok nélkül is meghatározható fő hibáira, könnyező házigomba jelenlétére, stb. A javaslati fejezetben tömör összefoglalást ad a célszerű teendőkről, adott esetben a részletes vizsgálatok szükségességéről. Ez az egyszerűsített forma megengedhető pl. értékbecslés, elvi építési engedély, döntéselőkészítés céljára. Az épületfelújítások, tetőtérbeépítések, egyéb beruházások előkészítő anyagaként és konkrét gomba és/vagy rovarkártételek kivizsgálásánál a részletes faanyagvédelmi szakvéleményre van szükség.

A részletes faanyagvédelmi szakvélemény

A részletes faanyagvédelmi szakvéleménynek tartalmaznia kell: A vizsgált faszerkezet ismertetését, faanyagára vonatkozó jellemzőket. A károsítások típusát, a károk mértékét, kiterjedését, a gomba- és rovar fajok meghatározását, azok aktív, vagy inaktív állapotára vonatkozó megállapításokat. A károsodások pontos helyszíni azonosíthatóságát rajzokkal vagy táblázattal. A környezeti körülmények alapján a károk tényleges vagy feltételezett okait. Javaslatokat a kármegszüntetés, helyreállítás, javítás változataira (szerkezetcsere, javítás, megerősítés). Ha a fertőzés, károsodás megszüntetése szerkezetgyengítéssel is jár, statikusi ellenőrzést is elő kell írni. Javaslatot a fertőzött, valamint az ép faanyag további hasznosítására vagy megsemmisítésére, a beépítésre kerülő új faanyag, illetve meglevő faszerkezet védőkezelésére.