Ugrás a tartalomhoz

Faépítés

Andor Krisztián, Bejó László, Hantos Zoltán, Józsa Béla, Karácsonyi Zsolt, Oszvald Ferenc Nándor, Sági Éva, Szabó Péter, Wehofer Valéria

Educatio Társadalmi Szolgáltató Nonprofit Kft.

A faanyagvédelmi szakvélemény jellemzői

A faanyagvédelmi szakvélemény jellemzői

A lényegre koncentrál, a szakkönyvekben is megtalálható ismertetéseket mellőzi. A tények és teendők korrekt megfogalmazásával tényleges segítséget nyújt a szakvélemény tartalmát alkalmazó szakembereknek.

A szakvélemény felépítése, fő és alfejezetei ismétlődő esetekben értelemszerűen ismétlődő szövegrészeket tartalmaznak, de a jogi korrektség és félreérthetetlenség ezt megköveteli. A faanyagvédelmi szakértő lehetősége szerint hasznos kiegészítő információkat is adhat más szakterületek részére, például a tartószerkezeti szakértőnek, hiszen a faanyagvédelmi vizsgálatokhoz alkalmazott részletes feltáró munka sok rejtett jellemzőt tesz láthatóvá. A vizsgálati fejezet nem általánosságokat tartalmaz, hanem a szakvélemény rendeltetésétől függően részletesen, vagy áttekintő, tömör értékelést.

Alapvetően fontos a veszélyes gombafajok, elsősorban a könnyező házigomba (Merulius lacrymans, Serpula lacrymans) károsítás felismerése, mert a megbízó (beruházó) részére nem közömbös, hogy egyszerű, vagy sokszorta költségesebb és összetettebb faanyagvédelmi műveleteket ír elő a szakvélemény.

A javaslati fejezetben leírt faanyagvédelmi teendők úgyszintén az adott vizsgálati eredményekre, környezetre, jövőbeni használatra és egyéb szempontok figyelembevételére alapozottak, egyediek, „testreszabottak". Szükség szerint ide bekerülhetnek az alkalmazásra javasolt védőszerek leírásai, műszaki-, illetve biztonsági adatlapjai is.