Ugrás a tartalomhoz

Faépítés

Andor Krisztián, Bejó László, Hantos Zoltán, Józsa Béla, Karácsonyi Zsolt, Oszvald Ferenc Nándor, Sági Éva, Szabó Péter, Wehofer Valéria

Educatio Társadalmi Szolgáltató Nonprofit Kft.

Födémek

Födémek

Fa födémszerkezet lehet teherhordó, vagy önhordó egyaránt. A függesztett födém (álmennyezet) inkább a burkolatok közé tartozik, itt nem tárgyaljuk. A teherhordó födémek jellemzője, hogy a felső oldalán elhelyezkedő helyiség funkciójának megfelelő teher hordására van tervezve, felső felületén járóréteg van kialakítva. A teherhordás mellett tűzállósági és hangszigetelési követelményeket támasztunk vele szemben. Az önhordó födém (zárófödém, padlásfödém) csak a saját súlyát hordja. Felső oldalán nem alakítanak ki járóréteget. Főbb követelményei a hőszigetelés, a hangszigetelés, és a tűzállóság. Fa tartószerkezetű födémek többféle erőjáték szerint működhetnek. A hagyományos födémszerkezetek gerendákat, esetenként pallókat fektetnek a tartófalakra, majd ezeket valamilyen alsó illetve felső burkolattal látják el. A gerendák/pallók készülhetnek tömören egymás mellé helyezve, és valamilyen megoldással (idegencsap, szeg, ragasztás) összekötve is. Ilyenkor az egyes gerendák együttdolgozóvá válnak, azonban keresztirányú erők felvételére inkább a modern, keresztirányú rétegekkel ragasztott táblás födémek vehetők figyelembe. Födém készülhet még tartórácsként is, azonban ez bonyolult kivitelezése révén nem terjedt el.

gerendafödémek
Födémtípusok
Födémtípusok
Födémtípusok

Kiegészítők

A zárófödémek kiegészítő eleme a padlásajtó, amit manapság lenyíló padláslépcsővel kombinálva alkalmaznak. Az ilyen padlásajtó általános mérete 60/110 cm. Ez a nyílásméret, amibe a padlásajtó kerete rögzíthető. Amennyiben a födémgerendák kiosztása ennél kisebb, úgy gerendakiváltást kell alkalmazni. A padlásajtó lenyitható ajtaja egybe van építve egy három-vagy négy tagból álló létrával. A mozgatást az ajtóra szerelt rugó segíti, az ajtó nyitása-zárása pedig egy kampós végű rúddal történik. Az ajtó készülhet hőszigetelt kivitelben is.

létrával egybeépített lenyíló padlásajtó

Lapostetők

A lapostető olyan födémszerkezet, ami felső határolószerkezetként működik. Mint ilyen, minden olyan követelménynek meg kell felelnie, amit egy födémtől, és egy tetőtől elvárunk. A födémnél nagyon fontos, hogy a szigorú alakváltozási követelményeket teljesítve viselje a felette lévő szint terheit. A tetőszerkezetnek tartósan védenie kell az épületet az időjárás viszontagságaitól, a csapadék és szélhatástól. A fűtött teret elhatároló tetőszerkezetnek emellett kellő hőszigetelési, páratechnikai, hangszigetelési jellemzőkkel is rendelkezni kell. Emellett elvárjuk, hogy kellő tűzvédelmet biztosítson.

Lapostető