Ugrás a tartalomhoz

Faépítés

Andor Krisztián, Bejó László, Hantos Zoltán, Józsa Béla, Karácsonyi Zsolt, Oszvald Ferenc Nándor, Sági Éva, Szabó Péter, Wehofer Valéria

Educatio Társadalmi Szolgáltató Nonprofit Kft.

Tömör fatáblás faházrendszer

Tömör fatáblás faházrendszer

Az építési rendszer lényege, hogy tömörfából, rétegesen ragasztott fal és födémpanelekből, csavaros, vagy egyéb mérnöki fakötések alkalmazásával áll össze az épület. Ez az építési rendszer rendelkezik a boronafalas szerkezet kedvező élettani hatásaival: lélegzik, vagyis jó a páratechnikai viselkedése, jól kombinálható lélegző homlokzati szigetelésekkel, rendelkezik hőtárolótömeggel, így hőtechnikailag nagyon kedvező szerkezet alakítható ki belőle. Tűzállósága a tömör fafelületek révén kedvező, megjelenése esztétikus. A keresztirányban ragasztott rétegei révén kiküszöböli a boronafalas szerkezet zsugorodási tulajdonságait. Hátránya a viszonylag nagy anyagszükséglet, a költséges gyártástechnológia, és az, hogy csak néhány szakosodott vállalkozás kínálja, így az ára összességében meglehetősen magas.

A fatáblák az üzemben nagy méretekben készíthetőek, de a szállíthatóság miatt (főleg a táblák hosszát) érdemes korlátozni. A táblák szélessége a fektetett szállításhoz igazítva 240 cm, míg hossz elérheti a 13 métert. Ezt a méretet persze inkább a födémtáblák közelítik meg. A táblák kialakítása többféle lehet. A tömörre ragasztott ötrétegű tábla a legegyszerűbb és legelterjedtebb falszerkezet. Födémként inkább az álló lamellás tömör pallófödém használatos. Hőszigetelési tulajdonságok javítására gyártanak üreges falelemeket is, ahol az üregek poliuretán-hab, vagy cellulózrost kitöltést kapnak. Ugyanezen üregek homokkal való kitöltése a hangszigetelő, és tűzállósági tulajdonságokat fokozza. Akusztikailag kedvezőbb kialakítás a bordás, vagy a ritkított borítófelület. Ezt inkább födémtáblák esetében alkalmazzák. Födémek esetén gyakori, hogy a lépészaj-szigetelés növelésére aljzatbetonnal látják el. Ez főleg nagyobb fesztávok esetén úgy gazdaságos, ha a tömör fatábla a födém húzott öveként tudna viselkedni, míg a nyomást az aljzatbeton venné fel. Ezt el lehet érni azzal, hogy a födémtábla felső oldalába, az állított lamellák közé olyan hálós fémszalagokat ragasztanak, ami felfelé 3-5 cm-t kilógnak a tábla síkjából. Ezek közvetítik a nyíróerőket a fatábla, és a rákerülő aljzatbeton között, így egy karcsú, statikailag kedvező kialakítás nyerhető. A dobozolt tartószerkezet szintén kedvező statikai tulajdonságokkal bír, hiszen eltávolítja a gerenda alsó és felső övét egymástól, ugyanakkor a kis igénybevételű gerincbe csak a szükséges mennyiségű anyag kerül. A kialakuló üreg szigeteléssel kitöltve kedvezően befolyásolja a hangszigetelési jellemzőket.

Tömör fatáblás fal
Tömör fatáblás födém

A rendszer összeépítése hasonló a nagypaneles építési módhoz. Az elemeket L-vasakkal rögzítik a vízszigetelt aljzathoz. Az épület merevségét az adja, hogy az egymásra merőleges faldarabok megfelelő számú és teherbírású facsavarral össze vannak fogatva. A födém rögzítése a falak tetejére ugyanezen csavarokkal történik. A tetőtéri falak a födémhez vannak rögzítve, L-vasakkal és csavarokkal. A külső oldalon homlokzati hőszigetelés készülhet, faburkolattal, vagy nemesvakolattal. De akad példa a szerkezet borítatlan felületkezelésére is. A belső oldalon is hagyható a fafelület, de gipszkarton borítással vakolt felületek képezhetőek. A villanyos vezetékezés részére készülhetnek furatok a falszerkezetben, de vastagabb gépészeti vezetékek az aljzatbetonban és szükség esetén szerelt rendszerű előtétfalakban futnak.