Ugrás a tartalomhoz

Faépítés

Andor Krisztián, Bejó László, Hantos Zoltán, Józsa Béla, Karácsonyi Zsolt, Oszvald Ferenc Nándor, Sági Éva, Szabó Péter, Wehofer Valéria

Educatio Társadalmi Szolgáltató Nonprofit Kft.

Dél-Amerika faépítészete

Dél-Amerika faépítészete

4. táblázat

Dél-Amerika országaiban, akárcsak Észak-Amerikában, az építészet, így a faépítészet is kétoldalú: egyrészről az őslakosok hagyományai, másrészről a telepesek által hozott ismeretek alakítják.

A dél-amerikai indiánok tradicionális faépületei könnyű, vázas szerkezetek, melyek fő elemeit földbe ásott/levert, fa vagy bambusz oszlopok, cölöpök alkotják (113. KÉP). A falakat és a tetőt levelekkel, pálmalevelekkel vagy bambusszal borítják. Ugyancsak építenek Fachwerk-szerű konstrukciókat, melyeknél a vázközöket agyaggal töltik ki. Az illesztéseknél kihasználják a természetes, villás ágvégződéseket, az elemeket liánokkal vagy hánccsal kötözik egymáshoz.

113. kép

Az európai bevándorlók építészete a telepesek anyaországának hagyományait követte. A kontinens délkeleti partvidékén (Uruguayban és Brazília déli területein) németek és olaszok telepedtek le nagy számban, ők pedig magukkal hozták az európai Fachwerk művészetét. A környéken sok, tipikus, többnyire egy-, legfeljebb kétemeletes Fachwerk-ház áll; az olasz területeken a szerkezetet kívül-belül, vagy legalább kívül deszkaburkolattal látták el.