Ugrás a tartalomhoz

Faépítés

Andor Krisztián, Bejó László, Hantos Zoltán, Józsa Béla, Karácsonyi Zsolt, Oszvald Ferenc Nándor, Sági Éva, Szabó Péter, Wehofer Valéria

Educatio Társadalmi Szolgáltató Nonprofit Kft.

Mérnöki faépítészet

Mérnöki faépítészet

A faépítészet fejlődésében a következő, jelenkorba nyúló állomás a mérnöki szerkezetek nagyarányú elterjedése, mely a 19-20. század fordulójára tehető. A mérnöki alkotásokhoz már nem elég a szakember, az ácsmester gyakorlati tapasztalata: számításokkal megalapozott, monumentális faalkotások ezek, melyeket modern technológia nélkül lehetetlen lenne megvalósítani.

A mérnöki faépítészet jobbára a Fachwerk-technológia és az íves térlefedési megoldások továbbfejlesztéséből táplálkozik. A ragasztóanyagok nagyarányú alkalmazása fellendítette a 20. század elején a csarnoképítést: az ekkor keletkezett faszerkezetek az acélszerkezetekkel szemben is megállják a helyüket. Sikerükhöz hozzátartozott, hogy jó minőségű, fenyő faanyagot használtak fel hozzájuk. Például a dortmundi Westfalenhalle megépítésekor a világ egyik legnagyobb faépítménye volt a maga 75 m-es fesztávolságával (34. KÉP).

34. kép

A rétegelt-ragasztott tartószerkezetekkel lehetővé vált nagy területek fával történő íves áthidalása, ráadásul úgy, hogy az óriási szerkezetet kis részekből állítsák össze, ragasztás segítségével. A ragasztás nemcsak a hajlítószilárdságot növelte meg, hanem a fa önsúly alatti lehajlását is mérsékelte. Az íves rétegelt-ragasztott falemezekből előállított parabolikus tartószerkezeteken valósággal „lefolyik” a terhelés: nagyon stabil konstrukciót alkotnak.

A régebbi rétegelt-ragasztott tartószerkezetek egyetlen veszélyforrása, hogy a felhasznált ragasztóanyag elfárad, és egy idő után nem biztosítja a szükséges rögzítést. A probléma kiküszöbölésén napjainkban is dolgoznak. Az esetleges aggályok ellenére a rétegelt-ragasztott tartószerkezetek nagyon népszerűek, számos stadion, aula, uszoda és csarnok lefedését oldják meg velük. A technológia fejlettsége mára lehetővé tette a legkülönfélébb formai megoldásokat: a parabolikus lefedés mellett, vannak cilinder- és hálóhéjazatos, könnyed pillérekkel és látványos oszlopokkal megtámasztott megoldások (35. KÉP).

35. kép