Ugrás a tartalomhoz

Faépítés

Andor Krisztián, Bejó László, Hantos Zoltán, Józsa Béla, Karácsonyi Zsolt, Oszvald Ferenc Nándor, Sági Éva, Szabó Péter, Wehofer Valéria

Educatio Társadalmi Szolgáltató Nonprofit Kft.

Ballonvázas és padlóvázas építészet

Ballonvázas és padlóvázas építészet

A fűrészgépek fejlődésével a 19. században nagy számban állítottak elő fadeszkákat és pallókat, emellett a tömegcikké vált a fémszög, melynek segítségével könnyen egymáshoz tudtak rögzíteni a deszkákat. Ezek a találmányok építészeti újítóhullámot indítottak el Amerikában. Az ottani mesterek új faszerkezeteket fejlesztettek ki emeletes házak létesítéséhez: a ballonvázas és a padlóvázas építészeti eljárást (28. KÉP), melyek aztán meghódították a többi kontinenst, és a mai napig használatosak.

28. kép

A ballonvázas megoldás lényege, hogy a függőleges tartóelemek, azaz a keretlécek az épület teljes magasságát átfogják, tehát a földtől (az alaptól) a tetőszerkezetig (azaz a koszorúgerendáig) érnek. A padlóváz esetében a faszerkezet emeletráépítéses: minden emelet váza külön készül el. A felső szint padlódeszkáit ráfektetik az alsó szint párkánygerendáira, innen újabb keretlécek fogják át az emeletet. Mindkét típusnál elkerülhetetlen a dúcolás. A sarkoknál hagyományos ferde dúcolást alkalmaztak, majd az egész szerkezetet ferde deszkaborítással látták el kívülről, melyet még vízszintes vagy függőleges deszkázattal fedtek be. Ez a külső faburkolat többnyire erdeifenyőből, cédrusból, vagy szikvójafenyőből készült, gondosan impregnálva.