Ugrás a tartalomhoz

Faépítés

Andor Krisztián, Bejó László, Hantos Zoltán, Józsa Béla, Karácsonyi Zsolt, Oszvald Ferenc Nándor, Sági Éva, Szabó Péter, Wehofer Valéria

Educatio Társadalmi Szolgáltató Nonprofit Kft.

Cölöpépítészet

Cölöpépítészet

Mára ezt az építési mód túlhaladottnak gondolják: többnyire földön álló épületeket emelünk. Mégis, ez a fajta építészet a mai napig lenyűgöző. Napjainkban már csak Afrika, Polinézia és Dél-Amerika egyes vidékein emelik ilyen módon magasba házaikat.

Alkalmanként élő fát is használnak építőanyagként, akárcsak a kőkorszakban. Ilyen „fára-nőtt-házakat” találhatunk Új-Guineában, Malajziában és India egyes részein, melyek csak időszakos lakhelyként szolgálnak. Annak ellenére, hogy ezeket a hajlékokat kezdetleges eszközökkel – kőbaltával és kagylóhéjból készített késekkel – építik, nagyon átgondolt szerkezettel bírnak.

Egyes új-guineai falvak közösségi házai kizárólag fából készülnek: 18 méter magasak és 40 m hosszúak. Óriási bambuszcölöpöket ásnak mélyen le a földbe, a magas, vastagon fedett tetőt kitámasztják, mint a gótikus csúcsíveket (15. KÉP). Ezek a szerkezetek a valaha létezett legmerészebb építészeti megoldások közé tartoznak, melyeket minimális technológiával és felszereléssel oldanak meg. Hasonlóan látványos tetőszerkezettel bírnak a szamoai Batak-házak (16. KÉP), melyek formájukat alkotóik hajókhoz való szoros kapcsolatának köszönhetik. A hajót mintázó tető Celebesz szigetén is megtalálható, a szemlélő számára szinte felfoghatatlan könnyedségű alakban (17. KÉP).

15. kép
16. kép
17. kép

A részben előre elkészített szerkezeti elemek alkalmazása is elterjedt. Szamoán és Afrika valamint India egyes részein a házak tetőszerkezetét (és gyakran a fedését is) előre elkészítik a földön, és onnan emelik a ház tetejére. Kamerunban a „Bamileke”-házak falainak favázát a talajon állítják össze, vízszintesen. A már kész falelemeket külön erre a célra specializálódott építőcsoportok állítják össze.

A falábakkal a földtől elemelt, vagy cölöpökön a víz felett nyugvó épületek korábban széles körben elterjedtek voltak Wallistól a Pireneusokon át egészen Indonéziáig, a Fülöp-szigetekig és Peruig. Napjainkban Kína, Afrika (főleg Dahomey (18. KÉP)), Dél-Amerika és Délkelet-Ázsia vidékein találhatunk cölöpházakból álló falvakat. Afrika több részén a favázas szerkezetet ugyanazzal a kosárfonó technikával töltik ki, mellyel mindennapi használati tárgyaikat is készítik szalmából és pálmarostokból. A padló faalapzatra kerülésével már csak egy lépés volt a faemelvény magasba függesztése: így védekeztek a kártevők és az áradások ellen.

18. kép