Ugrás a tartalomhoz

Faépítés

Andor Krisztián, Bejó László, Hantos Zoltán, Józsa Béla, Karácsonyi Zsolt, Oszvald Ferenc Nándor, Sági Éva, Szabó Péter, Wehofer Valéria

Educatio Társadalmi Szolgáltató Nonprofit Kft.

1. fejezet - Bevezetés

1. fejezet - Bevezetés

Tartalom

A faépítészet témaköréből hazánkban régészeti leletek csak elszórtan maradtak fenn, a feltárási eredmények azonban arra engednek következtetni, hogy a fa igen jelentős szerepet játszott a népi építészetünkben. A nagyobb erdőségek közelében lehettek jelentősebb építkezések, így az erdélyi és felvidéki vármegyéken kívül Baranya, Bereg, Fejér, Somogy, Szabolcs, Szatmár, Tolna, Vas és Zala vármegyékben. Az 1700-as évektől kezdve a faépítkezés egyre inkább a háttérbe szorul. Ennek a visszaesésnek az oka elsősorban az erdőgazdálkodás hiánya. Igen jelentős mértékben csökken a jó minőségű épületfát adó erdőségek nagysága. Másodsorban a földesuraknak az a törekvése. hogy az „erdőlés“ jogát kivonják a faluközösségek kezéből. Épületfát csak tető, ablak és ajtó készítésére adnak jobbágyaik számára. A faházépítkezésnek két fő csoportja alakult ki: a tömörfalas rendszerek az egyik, míg a gerendavázas (favázas) faltechnikák a másik alapvető típust jelentik. Népi építészetünkben mindkét csoportra találhatunk példát, amelyek egy-egy tájegységnek meghatározták az építészeti karakterét. Napjainkban a fenti két említett kategória mellé újként megjelentek a panelos és a térelemes építési rendszerek, amelyek szinte teljesen ki- szorították a régebbi szerkezeteket Európában. A felsorolt kategóriák azonban főleg építéstechnológiai különbségeket jelentenek, a lakók komfortérzete nem különbözik, hiszen a falszerkezetek rétegfelépítése ugyanazokból a korszerű anyagokból szinte azonos módon történik. Az azonosságok miatt nem szükséges az egyes építési típusokat külön tárgyalni, jellemzőbb, ha a falszerkezeteket rétegrendjük alapján különböztetjük meg. Ez a tárgyalásmód a régi, de a mai igények alapján felújított faházakra ugyanúgy érvényes.

A hazai modern faépítészettel és a fa szerkezetekkel, nagyon kevés irodalom foglakozik ezen a hiányon szeretnénk enyhíteni ezzel a könyvvel.