Ugrás a tartalomhoz

A háziállatok diagnosztikai boncolása

dr. Vetési Ferenc, dr. Mészáros M. János

Mezőgazda Kiadó

Magatartás a boncolás folyamán

Magatartás a boncolás folyamán

Boncolás előtt tájékozódni kell az állat elhullásának körülményeiről. A kórelőzményi adatok ugyanis sok esetben részben megkönnyítik a helyes kórisme megállapítását, részben pedig megfelelő óvintézkedésre hívják fel figyelmünket a saját magunk és a boncolásban segédkezők fertőződésének megakadályozására (veszettség, lépfene stb.). Lehetőleg mindig gumikesztyűben boncoljunk, mert a sértetlennek látszó kezünkön lévő parányi sérülésen keresztül a nem fertőző betegségben elhullott állatoktól is fertőződhetünk. Elengedhetetlen a gumikesztyű használata emberre is veszélyes fertőző betegségre (lépfene, takonykór, veszettség, ragadós száj- és körömfájás, sertésorbánc, gümőkór stb.) gyanús körülmények között elhullott állatok hullájának boncolásakor. A gumikesztyű használatának előnyei (megvéd a fertőzéstől, a hullaszagtól) mellett hátránya, hogy csúszós kesztyűben a bonceszközök és a vizsgált szervek kézben tartása bizonytalanabb, és több gyakorlatot kíván. Ezenkívül kesztyűben a tapintás finomsága is nagymértékben csökken. Ha a boncolás folyamán a kesztyű kilyukad, azonnal húzzuk le a kezünkről, mert az alászivárgó anyag fellazítja a bőr felszínét és fertőzést okozhat. A fertőző anyag széthurcolásának megakadályozására a boncoláshoz használt köpenyeket a bonctermen kívül ne használjuk. Boncoláskor a köpeny, illetve az egyéb ruházat megóvása céljából gumi- vagy műanyag kötényt is viselni kell. Kisállathullák boncolásakor cipőre felhúzható gumipapucs (-kalocsni), nagyállathullák boncolásakor gumicsizma viselése is kötelező.

Munka közben is többször mossuk meg kezünket, és ne engedjük, hogy vér vagy váladék rászáradjon. Kellő óvatossággal boncoljunk, hogy a hullából származó folyékony anyag ne fröcskölődjön szét (főként a hasüreg, az előgyomrok, a gyomor és a bélcsatorna megnyitásakor). Ha boncolás közben megsértjük a kezünket, azonnal hagyjuk abba a munkát, mossuk meg a kezünket, hagyjuk jól kivérezni a sebet, majd ecseteljük be jódtinktúrával. A boncolást csak akkor folytassuk, ha a sérülést bekötöttük, leukoplaszttal leragasztottuk és gumikesztyűt húztunk.

A boncolás befejezése után gondoskodjunk sebünk orvosi ellátásáról, antibiotikumos és esetleg szérummal való kezelésünkről.

A boncolás befejezése után langyos vízben szappannal, majd Ritosept-, vagy Sterogenol-oldattal (EGIS), esetleg H-lúg 2%-os oldatával alaposan mossunk kezet. Kefét óvatosan használjunk, hogy ne sértse a bőrt. Ezután kezünket tartsuk 1–2 percig fertőtlenítő (1–2%-os Neomagnol-, Phenomerborum Ph. Hg. VI-Merfen- vagy 0,5–2%os kálium-permanganát-) oldatban, majd töröljük szárazra.

Ha kesztyűben boncoltunk, a kesztyűt még a kezünkről való lehúzás előtt mossuk le langyos vízzel és szappannal, majd fertőtlenítő oldatba való mártás után kendővel töröljük szárazra, és a külsejét hintőporral dörzsöljük be. A kesztyű lehúzása után a belsejébe is szórjunk kevés hintőport.

A hullában észlelt kóros elváltozásokat – ha ez lehetséges, már boncolás közben diktáljuk le, de ha ez nem oldható meg, közvetlenül a boncolás befejezése után készítsünk följegyzéseket, amíg a hulla a helyszínen van.

A boncolás befejezése után intézkedjünk a hullarészek elszállításáról illetve ártalmatlanná tételéről (megsemmisítéséről vagy feldolgozásáról), a boncoláshoz használt eszközök, műszerek, edényzet stb.) megtisztításáról és gondos fertőtlenítéséről. Ha a boncolás helyén a talaj vérrel, váladékokkal, testnedvekkel szennyeződött, a talaj felső rétegét is távolítsuk el, és a hullarészekkel azonos módon kezeljük. Ezután a boncolás helyét előírás szerint fertőtlenítjük (30. ábra). Ellenőrizzük a boncoláskor segédkező személyek alapos kézmosását, kezük és ruházatuk fertőtlenítését, hogy a fertőző anyag széthurcolását megakadályozzuk.

30. ábra - A már felboncolt állat (ló) tetemének fertőtlenítése és/vagy vegyszeres légyirtás (Sterimob-készülékkel)

kepek/030.png


A boncolóhelyiséget továbbá az állathullák szállítására használt járműveket és tartályokat, valamint a boncoláshoz használt eszközöket, felszerelési tárgyakat a fertőző állatbetegségek, továbbá az ember és a környezet fertőződésének megelőzése céljából az Állat-egészségügyi Szabályzat szerint kell fertőtleníteni:

  • folyamatosan (megelőző folyamatos fertőtlenítés) és

  • időszakonként (megelőző időszakos fertőtlenítés).