Ugrás a tartalomhoz

Bevezetés a szociológiába

Andorka Rudolf (2006)

Osiris Kiadó

KÖNYVTÁRAK

KÖNYVTÁRAK

Magyarországon a Fővárosi Szabó Ervin könyvtár központi könyvtára tölti be az országos szociológiai szakkönyvtár szerepét, így ez a könyvtár rendelkezik a legnagyobb szociológiai gyűjteménnyel. A könyvtáron belül 1973-ban megalapított Szociológiai Dokumentációs Osztály (ma Szociológiai Gyűjtemény) nemcsak gyűjti, de fel is dolgozza a szociológiai szakirodalmat. A könyvtárba járnak a legfontosabb nemzetközi szakfolyóiratok és beszereznek sok fontos könyvet is.

Az Országos Széchényi Könyvtárban megtalálható (szinte) minden modern magyar nyelven kiadott mű, így értelemszerűen a szociológiai témájúak is.

A Központi Statisztikai Hivatal könyvtárában szintén megtalálhatóak a statisztikai témakörön kívül nagy számban a szociológiai témájú könyvek, folyóiratok is.

Mind a három könyvtár (és általában a fontosabb könyvtárak) katalógusa olvasható az interneten. 2002 óta Országos Széchényi Könyvtár üzemelteti a Magyar Országos Közös Katalógust (MOKKA), amely egyre több nagy könyvtár könyveit tartalmazó egyesített katalógus. Itt jó eséllyel meg lehet állapítani, hogy a keresett könyv nyilvánosan hozzáférhető-e egyáltalán Magyarországon.

A Fővárosi Szabó Ervin Könyvtár honlapja: http://www.fszek.hu

Az Országos Széchényi Könyvtár honlapja: http://www.oszk.hu

A KSH könyvtár honlapja: http://konyvtar. ksh.hu

A Magyar Országos Közös Katalógus honlapja: http://www.mokka.hu