Ugrás a tartalomhoz

Baromfitenyésztés

Bogenfürst Ferenc, Horn Péter, Sütő Zoltán, Kovácsné Gaál Katalin, Kovács Gellért

Kaposvári Egyetem; Pannon Egyetem; Nyugat-Magyarországi Egyetem

Az árutermelésben szerepet játszó hibridek

Az árutermelésben szerepet játszó hibridek

B.U.T.

Az Egyesült Királyság 1962 óta működő legnagyobb nemesítő és pulyka hibrideket forgalmazó vállalata a British United Turkeys Ltd., korábban a Merial csoport tagja. A cég angliai központja Chesterben van, de 2004. végéig igen sikeres amerikai vállalkozást is működtetett B.U.T. of America (B.U.T.A.) néven a nyugat-virginiai Lewisburgban. A nemesítő cég óceánon túli sikereit jól jelzi, hogy a B.U.T.A. azon az észak-amerikai piacon, amely a világ pulykahús termelésének több mint a felét állítja elő, 1977-ben még csak a szülőpár forgalmazás 10 %-át, egy évtizeddel később már a 40 %-át tudhatta magáénak. Végül a Merial megvált tengerentúli érdekeltségeitől és leányvállalatát annak az Aviagen csoportnak adta el, amely egyebek mellett a nagy amerikai vetélytárs a Nicholas Turkey Breeding Farms tulajdonosa. Nem sokkal később az Aviagen a B.U.T.-t teljes egészében megvásárolta és ma Aviagen Turkeys néven a világ legjelentősebb pulykatenyésztő és forgalmazója.

B.U.T. márkanév alatt a cég 1992-93-tól csak két típusban tenyészt hibrideket, melyek világszerte jól ismertek. Legismertebb ma forgalmazott hibridje a nagy testű típusba tartozó B.U.T. Big 6-os. A szülőpárok néhány fontosabb nevelési és termelési adatát a „Pulyka értékmérő tulajdonságai” c. fejezetben már közölt 62. és 66. táblázat, valamint a 69. táblázat, míg a végtermékek standard adatait (tömeggyarapodás, heti takarmányfelvétel, halmozott takarmányértékesítés) a korábban bemutatott 65. táblázat tartalmazza, illetve 35. ábra (ld. „A pulyka értékmérő tulajdonságai” c. fejezete) illusztrálja. A fehér színű, kiváló húsformákat mutató hibrid, melynek mellfilé kihozatala 16 illetve 22 hetes korban 26,2-27,9 % körül mozog az ivartól függően, komoly konkurenciát jelent az amerikai tenyésztők számára az óceán mindkét oldalán. A nagytestű típusban a cég újszerű fejlesztése a B.U.T. Big 7 és a B.U.T. Big 9.

A cég néhány évvel ezelőtt a középnagy testű típusban a B.U.T. 8, a B.U.T. 9, a B.U.T. Big 9 és egy B.U.T. Medium White névre keresztelt konstrukciót is tenyésztett és forgalmazott, melyek közül különösen a B.U.T. 8-as Magyarországon is jól ismert volt. Ez utóbbi szülőpárok tojóit 29 hetes korban átlag 8 kg-os, a kakasokat 19,6 kg-os élőtömegben ólazták be. Az egy tojóra jutó tojástermelés 24 hét alatt csak 97 db volt, a tojónkénti napospipék száma pedig 73 db.

Napjainkra ebben a típusban az angol tenyésztők a fajtaválasztékot több szempontból jelentősen megváltoztatták. A genotípusok száma egyetlen új fejlesztésű és fehér tollszínű hibridre csökkent (B.U.T. 10), miközben kiegészült egy B.U.T. Bronze változattal.

Mindhárom végtermék kitűnő példája annak, hogy miként kell és lehet a pulyka-tenyésztésben rejlő tenyésztéstechnológiai és genetikai lehetőségeket kihasználni, a változó piaci igényekhez való rugalmas alkalmazkodás érdekében. A B.U.T. 8-as kisebb hizlalási végsúlyának köszönhetően különösen alkalmas az egy testben történő értékesítésre, míg a B.U.T. 9-es az azonos anyai vonal miatt (70. táblázat) kiváló reprodukciós teljesítmény mellett a kakas vonal jobb hízékonysági teljesítménye okán nagyobb hústermelő képességgel rendelkezik a végtermékek hizlalásában (71. táblázat). A B.U.T. Bronze színváltozat egy tíz éves kutatás-fejlesztési program eredménye, ami lényegét tekintve egy középnagy testű és bronzszínű kakas vonal, valamint a B.U.T. bármely tojó vonalának keresztezésével állítható elő. A 72. táblázat adatsora két különböző bronzszínű változat hústermelő- és takarmányértékesítő képességéről tájékoztat.

Hybrid

A kanadai Hybrid Turkeys Inc. céget 1953-ban alapították, központja az ontarioi Kitchenerben van. Hosszú évtizedeken keresztül legsikeresebb hibridje a fehér színű, kistestű Diamond White volt. Ennek tenyésztési programját fenntartva a cég 1971-ben jelent meg a világpiacon a jobb növekedési eréllyel rendelkező és húsformákat mutató, de már középnagy testű Double Diamond genotípussal, míg a 70-es évek második felében elindította a nagy testű Large White nemesítési programját. Szervezetileg 1981-től a vállalat a nagyhírű, boxmeeri (Hollandia) központú Euribrid B.V., tenyésztő cég részeként működött, ma pedig a Nutreco B.V. vállalatcsoport divíziója. Legismertebb hibridjét a Hybrid Large White-ot 1984-ben vezették be az észak-amerikai piacon, ami Magyarországon 1993-ig volt köztenyésztésben. A közelmúltig Hybrid Euro FP és Hybrid Medium néven hozott forgalomba a cég nagy- és középnagy testű típusú hibrideket.

Napjainkban a tenyésztő vállalat fajtakínálata jelentős átalakulásban van, ami négy különböző piaci értékesítési súly elérésére alkalmas genotípust vonultat fel. A sort a Hybrid Grade Maker nyitja, amely 4-7 kg-os tojó ill. 8-13,5 kg kakas súly elérésére ideális. Ezt követi a Hybrid Converter 4-11 kg-os tojó, valamint 11-19 kg-os kakas értékesítési súlyt megcélozva. A még fejlesztés alatt álló Hybrid XL-ről egyelőre csak annyit lehet tudni, hogy a nőivarban a 7-12 kg-os, illetve a hímivarban a 13-20 kg-os sávot szánják a nemesítők ennek a konstrukciónak. A sort egy Hybrid Extreme névre keresztelt genotípus zárja, melynek tojói a cég ajánlása szerint akár 10-14 kg-ig, míg a kakasok a 15-23 kg-os élősúlyig is gazdaságosan hizlalhatók. A Hybrid Grade Maker és a Hybrid Converter legfontosabb jellemzőit a 73. táblázat tartalmazza.

Nicholas

Az 1939-ben George Nicholas által alapított cég Nicholas Turkey Breeding Farms néven kaliforniai központtal működik, de 1979-ben Európában is létrehozott leányvállalatot (Nicholas Europe Ltd.). A családi tulajdonban lévő vállalkozás eredetileg bronzpulykák nemesítésével indult, amiből származó nucleus állományt génpoolként állítólag a mai napig fenntartják. A dinamikusan fejlődő cég az 1950-es évek végén állította elő az első sikeres kereskedelmi forgalmazású, de már fehér tollszínű, ipari feldolgozásra alkalmas nagy testű pulykát.

Érdekes, hogy a Nicholas valamikor a 70-es évek elején a B.U.T.-val közösen is dolgozott. Tenyésztési szempontból különlegessége a vállalatnak, hogy az amerikai fogyasztói igényekhez igazodva régóta és igen hosszú időn keresztül kizárólag nagy testű típusba tartozó hibrid előállításával foglalkozott, ugyanis a 70-es évek profilváltásának idején középnagy és kistestű vonalait eladta a Hybrid Turkeys Inc.-nek. Mivel a nagy testű hibrid forgalmazásában komoly helyzeti előnyre tett szert, a 70-es évek második felében az USA és Kanada szülőpár állományának mintegy 80 %-át ez a vállalat állította elő. A Hybrid Large White sikeres bevezetése, valamint a B.U.T. of America vállalkozás megjelenése az észak-amerikai piacon komoly konkurenciát jelentett számára, ezért néhány évvel ezelőtt a vállalat teljesen új tenyésztési és üzleti filozófiával rukkolt elő. A cég egy oldalról a világ legnagyobb egyedi kakas pedigré programját tartja fent a nemesítés szolgálatában, másrészről a tradíciók ellenére ma ismét több kereskedelmi típusban kínálja tenyészállományait és hibridjeit. A vállalat látványos megerősödésének jele az észak-amerikai kontinensen a B.U.T. of America nyugat-virginiai érdekeltségeinek megvásárlása. Hibridjei a jól ismert nagy testű Nicholas 700-as, továbbá az inkább középnagy testű típusba tartozó és így az egy testben történő értékesítésre is kiválóan alkalmas Nicholas 300-as. A Nicholas szülőpárok és hibridek főbb értékmérő tulajdonságairól a 74., a 75. és a 76. táblázat ad áttekintést.

Egyéb hibridek

A hibridek illetve a tenyésztő vállalatok oldaláról nézve a pulyka piac ma is állandó mozgásban van, amire régóta a forgalmazók számának drasztikus csökkenése és a tenyésztés koncentrációja a jellemző. Ezek a változások egyértelműen a szellemi és anyagi koncentráció irányába mutatnak. Számos nagy hírű tenyésztő cég vagy eltűnt (pl.: a Coolen B.V., Indico Holland B.V., Sun Valley Poulty Ltd.), vagy felszámolta a saját pulykatenyészetét (Ross Breeders Ltd., Essor International).

A bronzpulykával kapcsolatban már szó esett az angol Kelly Turkeys Ltd. tenyésztő vállalatról, amelyik a bronz mellett több fehér változatot is forgalmaz. Ezen kívül további három tenyésztő cég, köztük az amerikai Orlopp Turkey Breeding Farm's Inc. is állít elő bronzpulykákat kereskedelmi célokra, miközben a fehérszínű piacán is ott van. A fehér színű hibridek közül az angliai Arnewood, a dán Bisgaard, valamint az ausztrál Steggles nevét kell még megemlíteni.