Ugrás a tartalomhoz

Baromfitenyésztés

Bogenfürst Ferenc, Horn Péter, Sütő Zoltán, Kovácsné Gaál Katalin, Kovács Gellért

Kaposvári Egyetem; Pannon Egyetem; Nyugat-Magyarországi Egyetem

12. fejezet - Pulykafajták és hibridek

12. fejezet - Pulykafajták és hibridek

Sütő, Zoltán

Az árutermelésben fontos szerepet játszó pulykafajták

A valamikor árutermelésre használt hagyományos fajták közül legismertebb a bronzpulyka, amely az 1960-as évekig hazánkban is általánosan elterjedt volt. Edzett, ellenálló állományait tavasztól késő őszig természetes legelőkön tartották. Ilyen körülmények között 6-8 hónapos korban váltak ivaréretté és a következő évben tojónként mintegy 45-50, esetenként 80 tojást raktak. A tojások színe pettyezett, súlyuk 70-90 g. A bronzpulyka kotlási hajlama erős, természetes körülmények között is jól párosodik. A kakasok kifejlett kori testtömege átlagosan 12-15 kg, a tojóké 5,5-7 kg körüli. A bronzpulyka – a rézpulykával együtt – Magyarországon védelem alatt álló, őshonos fajta. Az 1930-as években az USA-ban kitenyésztett javított változata a szélesmellű bronzpulyka. Külsőleg csak lényegesen jobb húsformáival és valamivel nagyobb testtömegével tér el attól. Széles melle miatt nehezen párosodik, ezért csak mesterséges termékenyítéssel szaporítható eredményesen.

A fehérpulyka egyike a legrégebbi fajtáknak, tenyésztésének európai gyökerei vannak (White Holland). Ezen kívül Amerikában még a fehér Beltsvillei pulyka és a virginiai hópulyka ismert. A fehér színű pulyka elterjedéséhez egyéb jó tulajdonságai mellett a fehér szín igen nagymértékben hozzájárult, mert ennek baromfiipari feldolgozása könnyebb és tetszetősebb vágott árut szolgáltat, mint a bronzpulyka. Fontos megjegyezni, hogy a fehér szín az öröklődés szempontjából recesszív tulajdonság.

A Beltsvillei kis fehér fajta vékony csontozatú, kistestű, fehér színű pulyka, melynek kitenyésztését 1934-ben kezdték el. Kis testtömege ellenére előnyös húsformákkal rendelkezik. Gyorsan tollasodik, 10 hetes korban nem tokos, gépi feldolgozásra alkalmas árut ad. A kakasok testtömege kifejlett korban 6-8 kg, a tojóké 4-5 kg. Tojástermelése mintegy 100-120 db. A fajta jelentősége abban összegezhető, hogy a legtöbb hibrid kialakításában, elsősorban az anyai vonalak nemesítésében játszott fontos szerepet, de jelentősége a hibridek széleskörű elterjedésével leértékelődött. Az Empire White közepes testnagyságú, fehér színű, széles mellű fajta, melyet Angliában nemesítettek ki. Kifejlett korban a kakasok 10-14 kg, a tojók 6-8 kg tömegűek. Tojástermelése természetes körülmények között a típustól függően 70-100 db vagy e fölötti. A heterózistenyésztés általános gyakorlata és a korszerű hibridek elterjedése érthető módon ezt a fajtát sem kímélte.