Ugrás a tartalomhoz

Műholdakról távérzékelt adatok feldolgozása és hasznosítása

Mika János, Utasi Zoltán, Biró Csaba, Pénzesné Kónya Erika (2011)

EKF TTK

1. OLV Az EUMETSAT ismertetése (Putsay és Kocsis, 2010 nyomán)

1. OLV Az EUMETSAT ismertetése (Putsay és Kocsis, 2010 nyomán)

Az EUMETSAT (European Organisation for the Exploitation of Meteorological Satellites – Meteorológiai Műholdak Hasznosításának Európai Szervezete) az európai meteorológiai műholdakat fenntartó szervezet. Az elsődleges feladata megtervezni, felépíttetni, fenntartani, és hasznosítani az operatívan működő meteorológiai műholdak európai rendszerét. Célja az időjárás analízisének és előrejelzésének támogatása, továbbá az éghajlat, és a környezet folyamatos megfigyelésének elősegítése, beleértve a globális klímaváltozás nyomon követését is.

A szervezet 1986-ban alakult, jelenleg (2011-ben) 26 tagállammal és 5 társult taggal rendelkezett. Magyarország 1999 óta társult tagja, majd 2009. január 1-től teljes jogú tagja az EUMETSAT-nak. Magyarország ezzel a jövőben a szervezet döntéshozó, illetve tanácsadó testületeiben teljes szavazati joggal vesz részt, valamint a szervezet műholdjainak adataihoz közszolgálati, illetve tudományos célra korlátlan hozzáféréssel rendelkezik. A teljes jogú tagsággal lehetőség nyílt arra is, hogy magyar cégek részt vegyenek a kutatásokban, fejlesztésekben, valamint a szervezet által kiírt ipari pályázatokon.

OLV_1_ábra: Az EUMETSAT teljes jogú és társult tagországai 2008 végén. (Forrás: EUMETSAT) Hazánk 2009 január 1-től csatlakozott, s azóta már Csehország is teljes jogú tag lett. Forrás, letöltve 2011. júl. 17: http:// www.eumetsat.int/Home/Main/AboutEUMETSAT/WhoWeAre/MemberandCooperatingStates/index.htm