Ugrás a tartalomhoz

Agro-ökológia

Dr. Godó Zoltán (2011)

13.10 Tradícionális földmuvelés

13.10 Tradícionális földmuvelés

A földmuvelés és állattenyésztés évezredes tradícióit szinte felrúgta a globális piacgazdaság és a fogyasztói társadalom szemlélete által vezérelt intenzív mezogazdaság. Az a szemlélet, hogy minél kevesebb befektetéssel a legnagyobb hozamot kell elérni és csak a profit adja a siker méroszámát, teljesen ellentétes egy négymilliárd éves evolúciós trenddel. Minden harmonikus összhanggal szembe helyezkedik, direkt, mesterséges és durva beavatkozás a természettel szemben. Már az ipar területén is jól tetten érheto katasztrófát hozott ez a szemlélet, lásd környezetszennyezés, ökológiai katasztrófák, fajok kihalása – biodiverzitás csökkenése, globális felmelegedés és magának a vég nélküli termelés fokozásnak nemcsak a feleslegessége, hanem tarthatatlansága is. A természet eroforrásait közvetlenül felhasználó mezogazdaságban ezek a hatások éppúgy szembetunoek.

Meg kell értenie a modern társadalomnak, hogy minden vegyszer felesleges kockázatot jelent! A mesterséges anyagokat nem a természet hozta létre. Nem mentek át az evolúció próbáján nem szelektálta meg ezeket az anyagokat hosszú-hosszú idon keresztül az evolúció. Nem volt ideje a fajoknak hogy kialakuljanak az új idegen vegyületek lebontására, méregtelenítésére a biokémiai apparátusuk. Az ember eloállította majd kikerülve a természet szurojét, ráereszti egy többmilliárd éve kialakult és felfoghatatlanul bonyolult, harmonikus rendszerre. Még a gondolata is ijeszto, a következményei pedig rendre igazolják minden jóérzésu, természetszereto-ismero ember aggályát.

Ideális lenne a teljes vegyszermentesség. Legfeljebb a szigorú biotermesztési eloírások által is engedélyezett kemikáliák használata. És ez így is volt az osközösségi társadalomtól kezdve egészen a múlt századig. Azután „valaki” kitalálta, hogy a vegyszert –amely eddig az alkimisták majd vegyészek lombikjaiban rotyogott– megetesse másokkal, növényekre szórja, talajra juttassa stb… A globális piacgazdaság pedig olyan helyzetet teremtett, ahol a mezogazdaságnak éppúgy versenyeznie kell, mint bármelyik iparág termékeinek. Ha egy gazdaság nem használja ki végletekig a földet, felhasználva minden hozzáférheto technológiát, nem lesz gazdaságos, piacot veszít és tönkre megy.

A természet törvénye nem ez. A földben annyit szabad csak termelni amennyit ésszeru. A földet pihentetni, vetésforgót alkalmazni, ésszeruen szerves trágyázni, legeltetni, kis parcellákban termeszteni szabad csak. Kémiai anyagokat használni, génmódosított fajokat alkalmazni stb. merényletet a természet ellen!

Figure 13.1. Delelo gulya (Magyar Néprajzi Lexikon)

13-1. ábra. Delelo gulya (Magyar Néprajzi Lexikon)


Mindezt persze csak teljes paradigma váltással lehetne elérni. Visszalépni egy olyan fenntartható, nem a folytonos növekedésre épülo gazdasági egyensúlyba amit csak nemrégiben veszítettünk el. A szabad kereskedelem, a fogyasztás mesterséges növelése, a gazdasági növekedés kényszere, a hagyományok megtagadása, az egész globalista gondolkodás nem alkalmas erre.

De reményre ad okot, hogy nagyon sokan felismerték ezt. Visszakanyarodtak a hagyományokhoz és a tradíciók szerint termelnek. Oket tartják életben azok, akik egyre többen vannak és keresik a hagyományos módon, helyben termelt, egészséges Magyar bioterméket. „A föld szeretete a haza szeretete”