Ugrás a tartalomhoz

Agro-ökológia

Dr. Godó Zoltán (2011)

3.9 Monokultúra- vetésváltás

3.9 Monokultúra- vetésváltás

Monokultúra: ugyanazon a területen évekig ugyanannak a növénynek a termesztése.

Vetésváltás: bizonyos területen, különbözo ciklusokban, felváltva más-más növények termesztése.

A vetésváltásnak nagyon fontos szerepe van a mezogazdaságban. Elsosorban a gyomok és kártevok szaporodásának megakadályozása, a talaj termékenységének megorzése, a biológiai diverzitás fenntartása, a következo növény számára kedvezo feltételek megteremtése miatt lényeges az alkalmazása.

Fontos, hogy ugyanazon vagy két szomszédos területen két egymást követo évben ne termeljék ugyanazt a növényt. Így a kártevo gyomok és állatok elpusztulnak, nem tudnak fennmaradni, sem vándorolni anyanövényükkel.

Úgy kell a sok- sok éves tapasztalatok alapján megválasztani az egymást követo növényeket, hogy egyik a másik számára kedvezo feltételeket teremtsen. Váltogatni kell a mélyebb és sekélyebb gyökérzetu, ellenállóbb és érzékenyebb, igényesebb és kevésbé igényes növényeket. Így lehet nagyjából elkerülni a talajuntságot, azt, hogy a növények egymás és önmaguk életfolyamatát esetleg károsan befolyásolhassák és, hogy nagyjából fenntartsuk a talaj állapotát, termékenységét, a legkevesebb mesterséges beavatkozás nélkül. A termesztett növényekre így kedvezoen hat, a kártevokre pedig károsan, s megmarad a biológiai sokszínuség is. A vetésváltás pozitív hatását nagymértékben befolyásolja az öntözés és a trágyázás mennyisége is. Ezeket is megfeleloen mértékben kombinálva kell megválasztani.

Természetesen mindezen tényezok egymással is, mint látjuk, szoros összefüggésben vannak. Mindezeket együtt kell alkalmazni, figyelembe véve minden talaj sajátosságát, minden növény szükségét. Úgy kell gazdálkodni, hogy környezetünket a leheto legkisebb mértékben károsítsuk, legkisebb módon avatkozzunk be a természet hasznos folyamataiba, tevékenységébe.

Napjaink mezogazdasága egyre inkább figyelmet fordít a fenntarthatóságra és a meglévo ismeretekkel és technikákkal igyekszik legkevésbé károsítani a talajt és annak kedvezo tulajdonságait megtartani és használni.