Ugrás a tartalomhoz

Agro-ökológia

Dr. Godó Zoltán (2011)

13.8 GMO

13.8 GMO

Genetikailag módosított élolény, (angolul Genetically Modified Organisms vagy röviden GMO) olyan élolény, amelynek genomját (génállományát) mesterségesen, molekuláris genetikai eszközökkel hozták létre.

Elterjedésével szemben jelentos ellenállás alakult ki számos társadalmi csoport nyomására. Nem véletlenül, hiszen alkalmazásuk jelentos ismert és még feltehetoen ismeretlen kockázatot jelent a természetre és az emberre. A veszélyek tárgyalásának szélesköru irodalma van, említsünk azonban meg néhány megfigyelést a GMO növények talajra gyakorolt hatásáról.

Ismert, hogy a Bt-toxin (melyet egy GM-növény termel) egész évben jelen van a talajban, a tarlómaradvánnyal bejutott toxin pedig minimum 3 évig kimutatható a talajból. A módosított gének megváltoztatják a talajállatok bélflóráját. A GM növényekbol az állatokban élo baktériumokba kerülhetnek új gének és ma még ismeretlen hatásokat okoznak. Bakonyi Gábor és Kiss István a Gödölloi Szent István Egyetem, Állattani és Ökológiai Tanszékén, két évben a betakarítás után közvetlenül (2001. szeptember, 2002. augusztus) majd több mint fél évvel a betakarítás után (2003. április) végeztek talajvizsgálatokat. Mindhárom alkalommal statisztikailag szignifikánsan alacsonyabb aktivitási értékeket mértek a Cry1Ab-toxint termelo kukorica talajában, mint az izogénes kukorica talajában.

A Magyar orvos, 2010 februári számában megjelent cikk (26-27 o.) foglalkozik a GMO növények bizonytalan egészségügyi hatásáról. Rámutatott arra, hogy a GMO növények szabadföldi termesztésével a transzgének bekerülnek a talajba, a talajvízbe, és így a lakosság szeles rétegeihez is eljuthatnak.