Ugrás a tartalomhoz

Agro-ökológia

Dr. Godó Zoltán (2011)

13.7 Herbicidek és inszekticidek alkalmazása

13.7 Herbicidek és inszekticidek alkalmazása

Gyomirtó szerekkel gyomnövények, gombák, rovarok ellen védekeznek. A gazdaságban sok herbicidet (gyomirtó szereket) és inszekticidet (rovarölo szereket) használnak. Ezek elpusztítanak egyes (jó esetben célzott) szervezeteket és azok szerves maradványait a túlélo szervezetek felhasználják.

A különbözo gyomirtók rendszerint, vagy a hajtásokon, leveleken keresztül jutnak be a gyomnövényekbe és onnan a gyökerek illetve más növényi részekbe, vagy a talajra jutva kerülnek kapcsolatba velük. Zavart okoznak a fehérjeszintézisben, felborítják a növény anyagcseréjét.

A száraz idoszakokban a gyomok levelein vastag viaszréteg képzodik, mely akadályozza a herbicidek felszívódását, ezért adalékanyagokat és hatásfokozókat kell alkalmazni. Fontos a gyomirtás idejének megválasztása, hogy ne rontsuk a termelt növények életfeltételeit és ne károsítsuk azokat.

Egyes rovarölo szerek hatása abban mutatkozik, hogy a kártevok ideg-izom szinapszisaiban okoznak zavart, folyamatos túlfokozott ingerületet kiváltva, vagy a légzésüket gátolják.

Rágcsálók ellen a járatokba, a földfelületre csalétketeket tesznek ki, melyeket elfogyasztva, belélegezve az állat elpusztul.

A herbicidek talajba jutásuk után befolyásolják a talaj mikrobiológiai aktivitását, a mikroorganizmusok muködését, a talajlakó élolények szaporulatát is. Mindez attól is függ, mennyi ido alatt bomlanak el ezek a szerek. Túlzott mennyiségben történo alkalmazásuk miatt az egészséges, hasznos szervezetek is károsodhatnak, néhány kártevo pedig rezisztencia kialakulása miatt elszaporodhat.

Minden baktériumra másképp hatnak a herbicidek, inszekticidek. Ezek viselkedését sok kísérletben vizsgálták már. A baktériumok eléggé ellenállóak a megengedett mennyiségu herbicidek többszörösével szemben is. Ellenben bizonyos nitrifikáló, nitrogénköto baktériumok különösen érzékenyek ezekre. Az ammonifikáló baktériumok, gombák, sugárgombák elég ellenállóak a növényvédo szerekkel szemben.

A lassú lebomlású készítményekkel szemben indokolt a nagyfokú óvatosság. Példának okáért nem véletlenül tiltották be hazánkban a DDT-t is, mely használata után 3-5 évig található meg a talajban, de bomlástermékei 15-25 évig is elofordulnak és rendkívül mérgezoek.

A herbicidek maradványai felhalmozódnak a talajban, emiatt fontos a folyamatos talajvizsgálat, hisz ennek komoly következményei lehetnek a talaj mikrobiológiai folyamataira. Erosen befolyásolhatják a környezetet, illetve a következo termelt növények fejlodését. Vigyázni kell arra, hogy az elozoleg termelt növényeknél ne alkalmazzanak olyan gyomirtó szereket, amelyek ugyanabban az évben vetett késobbi termésre károsan hatnak.