Ugrás a tartalomhoz

Agro-ökológia

Dr. Godó Zoltán (2011)

13.6 Peszticidek alkalmazása

13.6 Peszticidek alkalmazása

Hazánkban nem túl régen használnak vegyszeres növényvédo szereket. Ezek manapság már nélkülözhetetlenek az intenzív növénytermesztésben. A korszeru szerekkel az egyes növények esetében a tulajdonságaik, pl. télállóság, szárszilárdság javítására is törekednek. Sok féle hatóanyagú peszticid van forgalomban, természetesen más-más összetétellel és koncentrációval. Hirtelen feltunt használatuk után folyamatosan stagnálni, bizonyos esetekben csökken kezdett használatuk, ami azt mutatja, hogy egyre jobb hatóanyagú, hatású szereket használnak.

A növényvédo szerek egy csoportja úgy muködik, hogy könnyen felhasználható szénforrást biztosít a hasznos mikroorganizmusok számára. Hatásukra gyorsan szaporodni kezd a szükséges bontási folyamatokat gyorsító, segíto baktériumflóra. Ezzel párhuzamosan csökken a növény számára káros hatásokat kedvelo és káros folyamatokat végzo mikroorganizmusok és kártevo talajlakó állatok száma is. A szerves anyag bomlása beindul, szerves kolloidok képzodnek, a talaj melegedni kezd, mely a növények gyorsabb fejlodésére jó hatással lesz.

Minél inkább sikerül lebontani a növényi maradványokat, annál jobb életfeltételeket teremt a jelenlegi és a következo vetés számára is, annál kisebb az esélye a gyomok és kártevo élolények túlélésének, áttelelésének.

Peszticidek által kiváltott folyamatok része lehet a nagyobb mennyiségu szén-dioxid keletkezés is, mely lazítja a talajszerkezetet, hozzájárul a szénsav kialakulásával, hogy a talajban a kalcium könnyebben felveheto legyen.

A fokozott kolloidképzodés által a por részecskék összeállnak és morzsalékosabbá válik a talajszerkezet, javul a hoháztartás, vízelvezetés, mely szintén csak pozitív hatással lesz a termelt növények és a talajlakó élolények számára, a jobb talajélet révén a földigiliszták is megjelennek, a talajszerkezet pedig önmagától, ingyen javul.

Más növényvédo szerek hatására a gyökér szorözöttsége sokszorozódik meg, aminek következményeképp nem fázik, nem betegszik meg olyan könnyen a növény és ellenállóbb lesz környezeti hatásokkal szemben, jobban turi a gyomirtók okozta stresszt.

Sok pozitív hatása van a peszticidek használatának, természetesen ezeknél is fontos a megfelelo mennyiségben történo, egyenletes talajba juttatás. Van, amikor a növényvédo szerek csak szubsztrátok, a mikrobák használják, átalakítják azokat, de nem dolgozzák fel szervezetükben. A talajmikrobákba beépülnek vagy felhalmozódnak ezek az összetevok. Egyes esetekben a kemikáliákat közvetlenül használják fel az egyes szervezetek. Jelenleg már egyre gyorsabban elbomló szereket használnak, de az évekkel ezelott használt szerek maradványainak nem kívánt hatásai még a mai napig is visszaköszönnek.