Ugrás a tartalomhoz

Agro-ökológia

Dr. Godó Zoltán (2011)

Chapter 13. A mezogazdaság hatása a talaj élovilágára

Chapter 13. A mezogazdaság hatása a talaj élovilágára

Kétségtelen, hogy a mezogazdasági muvelésnek van a legjelentosebb antropogén hatása a talajra és a talajéletre, ezért külön fejezetet érdemel ennek tárgyalása. A mezogazdaság az emberek legfontosabb tevékenysége. Élelmiszert állít elo, aktív keresoket foglalkoztat, a földfelszín nagy részét a mezogazdaság hasznosítja. Ellenben ezek értékei az iparosodás miatt folyamatosan csökkenek. A talajban lakó mikroorganizmusokra, a növényekre, a rovarokra, a magas szintu állatvilággal bezárólag az élovilág minden egyedére szükség van a jó minoségu mezogazdasági termelésnek. Az ember mindezt különbözo eszközökkel, muvelési módokkal és módszerekkel igyekszik hatásosabbá tenni önmaga számára. Ezek az agrotechnikai tényezok jelentosen képesek befolyásolni a talaj élovilágát is, hol kedvezo, hol káros irányba. A talaj növényeinek és állatainak hatása megmutatkozik több szempontból is. Az egyik ilyen a fizikai hatás, hogy a gyökerek ereje alakítja a talaj szerkezetét, az állatok járataikkal lazítják és keverik a talajt, illetve segítik a víz bejutását a különbözo rétegekbe. Kémiai és biológiai hatásuk abban mutatkozik meg, hogy a növények felveszik a tápanyagokat, azokat feldolgozzák, elbontják, és értékes anyagokat halmoznak fel, majd a mikroorganizmusok segítségével elbomlásukkal is a talajképzodésben játszanak szerepet, segítve a mezogazdaság számára megfelelo, termékeny talaj létrejöttét. Minden talajban lakó szervezet együttes közremuködéssel, egymásra hatást gyakorolva és együttmuködve befolyásolja a környezetét.

A következokben a mezogazdasági technikák és módszerek hatásait fogjuk vizsgálni, miképp muködnek és milyen hatást fejtenek ki a talajlakó növényekre és állatokra.

13.1 Agrotechnikai tényezok

  1. talajmuvelés

  2. trágyázás

  3. öntözés

  4. talajjavítás

  5. peszticidek alkalmazása

  6. herbicidek alkalmazása

  7. monokultúra- vetésváltás és ezek hatásai

Mindezek jelentosen befolyásolják a talaj és élovilágának fejlodését, életét. Az egyre inkább gépesített mezogazdaság, az egyre több mesterségesen bevitt vegyszer, tápanyag vagy az önfenntartó gazdálkodás irányába hajló gondolkodás, mind- mind másképp hatnak környezetünkre, mindezek által ránk is.