Ugrás a tartalomhoz

Agro-ökológia

Dr. Godó Zoltán (2011)

12.3 A diverzitás formái

12.3 A diverzitás formái

A talaj biodiverzitását többféleképpen lehet megközelíteni.

Biológiai diverzitáshoz tartozik egy fajon belül a genetikai összetétel és a fajok feletti szinteken a társulások, az életközösségek, a tájak sokfélesége is. A talajban lakó életközösségek tekintetében a genetikai, faji, életközösségi szintu diverzitást is befolyásolja, pontosabban ennek három komponensét, az összetételt, struktúrát és funkciót.

A kompozicionális diverzitás a genetikai, faji (taxonómiai) és életközösségi (ökoszisztéma-) diverzitást is magába foglalja. A genetikai diverzitás fenntartása fontos a fajok fennmaradásához és megismeréséhe, míg a faji diverzitás fenntartása a különbözo társulások, élohely típusok megorzésének feltétele.

A térbeli (architekturális) diverzitás az alkotóelemek térbeli rendezettségét jelenti. A talaj vonatkoztatásában pl. a megfelelo talajszintek és rétegek elhelyezkedése.

A funkcionális diverzitás a trofikus kapcsolatokat, az anyag- és energiaáramlási folyamatokat jellemzi. Ez az összetevo a legnehezebben megismerheto és mérheto, például a talaj hogyan járul hozzá a diverzitás fenntartásához. Az elobb felsorolt formák szorosan összefüggnek, és meghatározzák az élovilág milyenségét, és hatással vannak az ökológiai folyamatokra is.