Ugrás a tartalomhoz

Agro-ökológia

Dr. Godó Zoltán (2011)

9.6 A talajminoség indikálása

9.6 A talajminoség indikálása

9.6.1 Talajbiológiai módszerek

A talajban élo mikroorganizmus fajoknak az egymáshoz viszonyított aránya (a fajeloszlás) megváltozhat a körülményektol (homérséklet, nedvességtartalom, oxigénellátottság, stb.), a talaj tápanyag tartalmától, a talajban lévo szennyezoanyagoktól függoen. Ezeket a változásokat követhetjük a Biolog-rendszerrel. A Biolog mikrolemezek mind a 31 cellájába különbözo mikrobiális tápanyagot (szubsztrát) helyeznek el a lemez készítésekor. A környezetbol származó talaj- vagy vízminták cellákba bemérése után a lemezeket termosztátba rakják, hogy a talajban vagy a vízben lévo mikroorganizmusok szaporodni tudjanak. A szaporodás során a cellákban muködo mikroorganizmusok vagy fel tudják használni a cellába tett tápanyagot, vagy nem. Ezt színváltozás mutatja. Így különbözo anyagcsere mintázatok jönnek létre, melyek képesek a mikroba közösségek gyors jellemzésére. A tesztben mérheto színváltozást a tetrazólium vörös indikátor redukciója szolgáltatja. Az indikátor elszínezodését a mikrobák légzése következtében keletkezett NADH idézi elo. Az elszínezodés mértékét és annak idobeli változását mérve egy szubsztrát hasznosítási görbét kapunk minden egyes tápanyagra (szubsztrátra).

A dehidrogenáz aktivitás rendkívül érzékeny, a szennyezésen kívül más tényezokre is nagyon érzékenyen reagál. Ezeket a körülményeket is alaposan figyelembe véve, ez egy hatásos módszer a talaj C és N forrásainak hasznosítási képességet figyelembe venni.

Az inkubációs talajtesztek szintén érzékenyek, és jelentoségük, hogy közvetlenül a talaj funkcionális helyzetére adnak információt.

Talajvizsgálati módszerek az alaprespiráció, specifikus respirációs aktivitás, a mikrobiális biomassza, a nitrogén mineralizáció, nitrifikáció és N2-fixáció (acetilénredukciós aktivitás) mérésének szélesebb köru bevezetése a talajok biomonitoringjának kidolgozása során. A humuszszintézis (humin- és fulvósav) bonyolultabb és költségesebb módszer.

9.6.2 Rhizobiológiai módszerek

A nitrogénkötés a talajok termékenysége szempontjából nagyon fontos, érzékeny a rövid- ideju és a tartós környezeti stressz körülményekre. Alkalmas a talajok muködoképességének a biodetektálására. A Rhizobium baktériumok nitrogénkötése az ún. fenntartható, környezetbarát mezogazdasági termesztés során is nélkülözhetetlen. A pillangósok gyökerén található gyökérgümok száma vagy nitrogénköto képességük a talaj tulajdonságok rosszabbodásával vagy túlzott trágyázás miatt csökkenhet. Könnyen számolhatók és értékelhetoek.

Egy másik módszer a szimbionták fajgazdagságát megfigyelo vizsgálat.