Ugrás a tartalomhoz

Agro-ökológia

Dr. Godó Zoltán (2011)

6.6 Vakondok

6.6 Vakondok

Törzs: Gerinchúrosok/Chordata

Osztály: Emlosök/Mammalia

Rend: Cickányalakúak/Soricomorpha

Család: Vakondfélék/Talpidae

A vakond talajban élo, nagy étvágyú, emlos állat, amelyet már a megafaunához sorolunk. Testtömegének akár másfélszeresét is képes naponta elfogyasztani. Tápláléka a rovarok, kisebb rágcsálók, csigák, bogarak lárvái, de legfoképp a giliszta. Áldozatait kiszimatolja. Nemcsak a járataiban vadászik, de olykor a felszínre jön, vagy a vízben fogja el áldozatát.

Hallása rendkívül kifinomult, a fülkagylója hiányzik, ami egyébként is zavarná a föld alatti mozgásban, szeme mákszemnyi nagyságú, amit a suru, rövid, puha, fekete bundája betakar. Elülso végtagjai kifelé vannak fordulva vízszintesek, rövidek és lapát alakúak, ujjai között hártya található, és eros karmokkal rendelkezik, ezek segítségével fürgén ássa járatait.

A kertekben termesztett növények hagymáit, rizómáit vagy gyökereit nem rágja meg, legfeljebb feltúrja azokat, egyéb kárt nem tesz, és ezt is kompenzálja azzal, hogy elpusztítja a kártevo rovarokat

Ahogyan emelkedik a talaj homérséklete a különbözo rovarok a talaj felszíne felé merészkednek, és ezt a mozgásukat a vakond is követi. Azokon a helyeken a leggyakrabban fellelheto, ahol a talaj hemzseg az élolényektol. Csapadékos idoben járatait elönti a víz, ilyenkor a földigilisztához hasonlóan o is a felszínre kényszerül.

Vadászterületén a talajfelszín alatt általában 10 és 40 cm között mozog, a téli idoszakokban viszont mélyebbre kénytelen merészkedni, akár 100 cm-re is a felszín alá. Állandó mozgásban van, szerteágazó alagútrendszerében. Földtúrásaival jelzi hollétét. Nem alszik téli álmot hanem állandó mozgásban van és járataiban állandóan követi a rovarokat, gilisztákat. A fagyos téli idoszakra élelmiszerkészletet halmoz fel.

Vannak állatok, mint például a nyest, a menyét, a macska, a róka stb., amelyek prédájává válhat.