Ugrás a tartalomhoz

Agro-ökológia

Dr. Godó Zoltán (2011)

3.4 Talajszintek

3.4 Talajszintek

A-szint: Szerves anyagban gazdag, sötét színu. Szántó területnél az A-szint az a szint, ahol még a talajmuvelo eszközök hatása érvényesül. Ha nem muvelt talajról van szó, A-szintnek nevezzük a talajréteg felso humuszos részét. Ezen felül még alszintekre tudjuk bontani. Például A0 szinttel jellemezzük azokat a talajokat, melyek nagy mennyiségben tartalmaznak szerves anyagot, A1-el a humuszos szint jelét, A2-vel az erdotalajokat, illetve a kifehéredett, szikes talajokat.

B-szint: Az A-szint alatt található átmeneti szint. Kilúgozással, sófelhalmozódással, illetve agyagelmozdulással jellemezheto talajok esetében, itt halmozódnak fel a felette fekvo szintekbol érkezett anyagok. Ahol nem jellemzoek az említett szelvényen belüli mozgások, fokozatosan csökkeno B-szint jellemzo. A B-szint tovább tagolható B1, B2 alszintekre.

C-szint: Talajképzo kozet. Ennél a szintnél lehet például Cca szint, ami a felhalmozódott CaCO3-t jelzi.

D-szint: Ágyazati kozet. Ezt a jelölést akkor használjuk, amikor a talajképzo folyamatok nem alakították át a talajképzo kozet alatti más kozeteket, vagy nem mállott kozeteket.

A szintek között kettos jelzést használunk, mint például AB, DC, CD szint, esetleg még indexelhetjük, mint például Bt (textúrális B szint)

E-szint: kifakult, kilúgozott szint.