Ugrás a tartalomhoz

Agro-ökológia

Dr. Godó Zoltán (2011)

2.4 Gyep

2.4 Gyep

A gyep egyike a föd legosibb mezogazdasági muvelésmódjának. Az állattartás szállástakarmány igényének kielégítéséhez meghatározó helyet foglal el a gyepgazdálkodás. Szerte a világon egyre több helyen gyeptermesztésrol beszélnek, mivel a meglévo állatállomány és a gyepnövények ismeretében az adott ökológiai feltételek mellett, a piac által diktált költségek figyelembevételével -agrotechnikai módszerekkel és megfelelo szakértelemmel tervezheto és termelheto meg a legeltetéshez, vagy a téli szállástakarmány ellátásához szükséges zöldfu mennyiség.

A szántó és az erdo területek aránya csak Európában haladja meg a gyepekét. A hazai gyepek mezogazdasági értéke nem jelentos. Azonban állapotuk természetes, vagy természet közeli. Így fajgazdagságuk és tájalakító szerepük miatt kiemelkedo fontosságúak. A természetvédelmi területek 52,5%-a erdo, 29,5%-a gyep. A legszigorúbb védettséget jelento nemzeti parkokban minden harmadik hektár gyep muvelési ágba tartozik. Az EU-ban a biotermékek –biohús, biotej– iránti igények növekedésével Magyarországon is növekszik az ökogazdálkodásra áttéro gyepterület. A gyepek nagymértéku elterjedése ökológiai alkalmazkodó képességüknek köszönheto, ugyanis ökológiai amplitúdója minden más vegetációnál szélesebb. Képesek tolerálni a szélsoséges viszonyokat, így pl. a fagy, talajvíz boség, hiány, változékonyság, téli vízborítás, nyári szárazság. Képesek tolerálni a szélsoséges talajtulajdonságokat, alacsony, vagy magas pH, szélsoséges szerves anyag tartalom, - és mechanikai összetétel, stb.