Ugrás a tartalomhoz

Egyéb gabonanövények termesztése

Sárvári Mihály (2011)

Debreceni Egyetem, Nyugat-Magyarországi Egyetem, Pannon Egyetem

Chapter 18. Kölesfélék

Chapter 18. Kölesfélék

A kölesfélék gazdasági jelentősége

Ázsia, Afrika és Kelet-Európa egyes területeit kivéve a köles nem tartozik a jelentősebb gazdasági növények közé. 2000-2003 között a világ össztermése kölesből kb. 27,7 millió tonna volt, átlagos termőterülete pedig 36 millió ha, így a hektáronkénti átlagos hozam 770 kg-ot tett ki. A legfontosabb kölestermesztő országok Nigéria, Niger, Kína és Oroszország. A világ köles termesztésének kb. felét a gyöngyköles (Pennisetum glaucum), 10 %-át az ujjasköles (Eleusine coracana), 30%-át az olasz muhar vagy rókafarkú köles (Setaria italica) és a termesztett köles (Panicum miliaceum), valamint több más faj (CGIAR) teszi ki. A világ export és import piacán egyaránt a termesztett köles a legnagyobb jelentőségű. Az Egyesült Államokban 2000-2003 között kb. 250 ezer ha-on termesztettek különböző kölesféléket, ebből 187 ezer ha-on volt a termesztett köles. A termesztett kölest Colorado, Nebraska és Dél-Dakota területein termesztik.

További kölesfajok a Paspalum scorbiculatum, a Shama köles (Echinochoa colonum), a Panucum miliare vagy P. antidotale, az ujjasmuhar (Digitaria exilis és Digitaria iburua) és a teff (Eragrostis tef). Az Eleusine nemzetség a Chlorideae törzsbe, az Eragrostis nemzetség a Festuceae törzsbe, míg a többi köles a Paniceae törzsbe tartozik.

A köles megnevezést tehát számos olyan fűfélére használják, melyek szemtermését élelmiszerként vagy takarmányként hasznosítják. Ázsia számos területén a cirokot is a kölesfélék közé sorolják. Ausztráliában a seprűcirok seprűköles néven ismert.

Magyarországon szinte kizárólag a termesztett köles (Pannicum miliaceum L.) hasznosítása történik.